Maräng- och mockamoussetårta

Maräng- och mockamoussetårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:100º
8 portioner
  • Maräng:
  • 3 separerade ägg
  • 2 dl socker
  • Mousse:
  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 0.5 dl socker
  • 0.5 dl starkt kallt kaffe
  • 1.5 msk kaffelikör
  • Garnering och servering:
  • 2 msk malet kaffe
  • 250 g jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Maräng (kan göras flera dagar innan). Rita 3 rundlar, ca 18 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Separera äggens gulor från vitor och vispa äggvitorna med elvisp till hårt skum. Spara gulorna till moussen. Tillsätt sockret i två omgångar och vispa till en fast smet. Bred ut den i rundlarna och jämna till ytan. Grädda bottnarna i mitten av ugnen tills de lätt släpper papperet, 1-1,5 timme.

Mousse (bör göras samma dag)

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden tjock. Vispa äggulor och socker pösigt i en annan skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatin, kaffe och likör i äggsmeten. Rör sedan i grädden och blanda väl. Ställ i kylen.
  2. Ca 1 timme före servering (om tårtan läggs ihop för tidigt kan bottnarna mjukna). Bred ut en tredjedel av moussen på varje marängbottnen och lägg ihop till en tårta. Ställ i kylen att stelna. Sikta över lite kaffepulver och garnera med jordgubbar.

Tips

Moussen kan göras utan gelatin, men blir då inte lika fast i konsistensen.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maräng- och mockamoussetårta
9 st
  • Ingredienser (9)
  • Maräng:
  • 3 separerade ägg
  • 2 dl socker
  • Mousse:
  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 0.5 dl socker
  • 0.5 dl starkt kallt kaffe
  • 1.5 msk kaffelikör
  • Garnering och servering:
  • 2 msk malet kaffe
  • 250 g jordgubbar

Maräng- och mockamoussetårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:100º
8 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Maräng (kan göras flera dagar innan). Rita 3 rundlar, ca 18 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Separera äggens gulor från vitor och vispa äggvitorna med elvisp till hårt skum. Spara gulorna till moussen. Tillsätt sockret i två omgångar och vispa till en fast smet. Bred ut den i rundlarna och jämna till ytan. Grädda bottnarna i mitten av ugnen tills de lätt släpper papperet, 1-1,5 timme.

Mousse (bör göras samma dag)

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden tjock. Vispa äggulor och socker pösigt i en annan skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatin, kaffe och likör i äggsmeten. Rör sedan i grädden och blanda väl. Ställ i kylen.
  2. Ca 1 timme före servering (om tårtan läggs ihop för tidigt kan bottnarna mjukna). Bred ut en tredjedel av moussen på varje marängbottnen och lägg ihop till en tårta. Ställ i kylen att stelna. Sikta över lite kaffepulver och garnera med jordgubbar.

Tips

Moussen kan göras utan gelatin, men blir då inte lika fast i konsistensen.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!