
Maräng- och mockamoussetårta
Betyg (1-5):
Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:100º
8 portioner
- Maräng:
- 3 separerade ägg
- 2 dl socker
- Mousse:
- 2 gelatinblad
- 3 dl vispgrädde
- 0.5 dl socker
- 0.5 dl starkt kallt kaffe
- 1.5 msk kaffelikör
- Garnering och servering:
- 2 msk malet kaffe
- 250 g jordgubbar
Gör så här
- Maräng (kan göras flera dagar innan). Rita 3 rundlar, ca 18 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Separera äggens gulor från vitor och vispa äggvitorna med elvisp till hårt skum. Spara gulorna till moussen. Tillsätt sockret i två omgångar och vispa till en fast smet. Bred ut den i rundlarna och jämna till ytan. Grädda bottnarna i mitten av ugnen tills de lätt släpper papperet, 1-1,5 timme.
Mousse (bör göras samma dag)
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden tjock. Vispa äggulor och socker pösigt i en annan skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatin, kaffe och likör i äggsmeten. Rör sedan i grädden och blanda väl. Ställ i kylen.
- Ca 1 timme före servering (om tårtan läggs ihop för tidigt kan bottnarna mjukna). Bred ut en tredjedel av moussen på varje marängbottnen och lägg ihop till en tårta. Ställ i kylen att stelna. Sikta över lite kaffepulver och garnera med jordgubbar.
Tips

Moussen kan göras utan gelatin, men blir då inte lika fast i konsistensen.
Maräng- och mockamoussetårta
Betyg (1-5):
Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:100º
8 portioner
Gör så här
- Maräng (kan göras flera dagar innan). Rita 3 rundlar, ca 18 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Separera äggens gulor från vitor och vispa äggvitorna med elvisp till hårt skum. Spara gulorna till moussen. Tillsätt sockret i två omgångar och vispa till en fast smet. Bred ut den i rundlarna och jämna till ytan. Grädda bottnarna i mitten av ugnen tills de lätt släpper papperet, 1-1,5 timme.
Mousse (bör göras samma dag)
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden tjock. Vispa äggulor och socker pösigt i en annan skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatin, kaffe och likör i äggsmeten. Rör sedan i grädden och blanda väl. Ställ i kylen.
- Ca 1 timme före servering (om tårtan läggs ihop för tidigt kan bottnarna mjukna). Bred ut en tredjedel av moussen på varje marängbottnen och lägg ihop till en tårta. Ställ i kylen att stelna. Sikta över lite kaffepulver och garnera med jordgubbar.
Tips

Moussen kan göras utan gelatin, men blir då inte lika fast i konsistensen.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!