Mandelpotatispuré med mandelstekt torsk, äpple och brynt smör

Mandelpotatispuré med mandelstekt torsk, äpple och brynt smör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(37)

Len och god är potatispurén med gräddmjölk.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:125º
4 portioner
  • 1 kg skalad mandelpotatis
  • 100 g smör
  • 3 dl gräddmjölk (50 % grädde 50% mjölk)
  • 0.5 tsk peppar
  • 1 tsk salt
  • Torsk:
  • 600 g torskrygg (alt torskfilé)
  • 5 dl vatten
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 ägg
  • 0.5 dl mandelmjöl eller malen mandel
  • 0.5 dl bröd eller ströbröd
  • 2 msk klarat smör till stekning
  • 0.5 dl salt
  • Äpple:
  • 2 klyftade äpple t ex Gravensteiner
  • 1 tunt skivad gul lök
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 50 g brynt smör
  • 0.5 msk grovhackad bladpersilja
  • 0.25 salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Sjud potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Passera eller pressa potatisen, blanda med smör under kraftig vispning. Rör i varm gräddmjölk till rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  2. Dela torsken i 4 bitar. Blanda vatten, citronskal och salt. Lägg i fisken och rimma i 15 minuter. Ta upp och torka av den.
  3. Pensla fisken med uppvispat ägg. Doppa den sedan i mandelmjöl blandat med rivet bröd.
  4. Bryn fisken på båda sidor. Lägg den i en ugnsfast form. Stek färdigt i ugnen till en innertemperatur på 45–48 grader, 5–10 minuter.
  5. Stek äppelklyftorna hastigt i stekpanna. Ta upp och stek löken. Tillsätt äppelcidervinäger och brynt smör. Blanda ner äppelklyftorna och smaka av med salt. Servera fisken med syrade äpplen,lök, sky och puré. Toppa med grovhackad bladpersilja.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åsa

2020-10-29

Finns det något vintips till denna rätt?

Sara

2020-04-22

Jättegott, hela rätten lyfter med äpplena.

Karin

2020-02-21

Jättegott! Fräsch smak med äpple

Karin

2020-02-21

Jättegott! Fräsch smak med äpple

Mandelpotatispuré med mandelstekt torsk, äpple och brynt smör
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 1 kg skalad mandelpotatis
  • 100 g smör
  • 3 dl gräddmjölk (50 % grädde 50% mjölk)
  • 0.5 tsk peppar
  • 1 tsk salt
  • Torsk:
  • 600 g torskrygg (alt torskfilé)
  • 5 dl vatten
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 ägg
  • 0.5 dl mandelmjöl eller malen mandel
  • 0.5 dl bröd eller ströbröd
  • 2 msk klarat smör till stekning
  • 0.5 dl salt
  • Äpple:
  • 2 klyftade äpple t ex Gravensteiner
  • 1 tunt skivad gul lök
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 50 g brynt smör
  • 0.5 msk grovhackad bladpersilja
  • 0.25 salt

Mandelpotatispuré med mandelstekt torsk, äpple och brynt smör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(37)

Len och god är potatispurén med gräddmjölk.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:125º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Sjud potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Passera eller pressa potatisen, blanda med smör under kraftig vispning. Rör i varm gräddmjölk till rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  2. Dela torsken i 4 bitar. Blanda vatten, citronskal och salt. Lägg i fisken och rimma i 15 minuter. Ta upp och torka av den.
  3. Pensla fisken med uppvispat ägg. Doppa den sedan i mandelmjöl blandat med rivet bröd.
  4. Bryn fisken på båda sidor. Lägg den i en ugnsfast form. Stek färdigt i ugnen till en innertemperatur på 45–48 grader, 5–10 minuter.
  5. Stek äppelklyftorna hastigt i stekpanna. Ta upp och stek löken. Tillsätt äppelcidervinäger och brynt smör. Blanda ner äppelklyftorna och smaka av med salt. Servera fisken med syrade äpplen,lök, sky och puré. Toppa med grovhackad bladpersilja.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åsa

2020-10-29

Finns det något vintips till denna rätt?

Sara

2020-04-22

Jättegott, hela rätten lyfter med äpplena.

Karin

2020-02-21

Jättegott! Fräsch smak med äpple

Karin

2020-02-21

Jättegott! Fräsch smak med äpple