Lutfisk med stuvad grönkål, rödlök och pepparrot

Lutfisk med stuvad grönkål, rödlök och pepparrot

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Du kan tillaga din lutfisk på flera sätt. Här kommer en ugnsbakad variant där fisken blir mild med en suggestiv smak. Tillsammans med mumsigt kål blir det en vacker middag.

Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 2 kg lutfisk
  • 400 g mandelpotatisar
  • Stuvad grönkål:
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 100 g blad från grönkål, rivna i små bitar
  • 1 rödlök, skuren i tunna ringar
  • 1 krm peppar
  • 2 msk riven pepparrot

Gör så här

  1. Blötlägg lutfisk i minst 24 timmar innan. Annan fisk i 1 liter vatten och 1 tesked salt i 30 minuter. Lägg fisken med skinnet neråt i en ugnsfast form med höga kanter. Täck med aluminiumfolie och baka i ugnen 30-40 minuter.
  2. Ta ut den ur ugnen. Låt vila i 5 minuter innan servering. Ångkoka mandelpotatisarna med skal tills de mjuknar, cirka 20 minuter. Låt dem svalna något och skala dem sedan med kniv. Dela och salta.

Stuvad grönkål:

  1. Koka upp mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan, tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och rör om så att såsen blir slät. Slå på mjölken under tiden som du rör om. Låt stuvningen sjuda i 5 minuter under sporadisk omrörning.
  2. Skölj grönkålen i kallt vatten. Lägg i grönkålen och rödlöken i stuvningen. Rör om tills grönkålen mjuknar, 3-4 minuter. Smaksätt med salt, peppar och riven pepparrot. Servera fisken på en bädd av stuvad grönkål tillsammans med potatis.

Tips

Det går bra att byta ut lutfisken mot andra typer av fasta vita fiskar, ex sejrygg eller torskfilé. Då behöver du endast en tredjedel av mängden fisk.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Pastasallad med sparris och kallrökt lax

Betyg
Betyg
(60)
Spara recept

Ugnsbakad laxfilé med ägg- och avokadoröra

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Citrusinkokt lax med fänkål och paprika

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Gösfilé i paprika- och tomatsås

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Asiatisk fisk med sesamstekt ris

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Laxsida med couscoussallad

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Lax med mango chutney

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Laxfilé med zucchinisallad och pepparrotsyoghurt

Betyg
Betyg
(8)
Lutfisk med stuvad grönkål, rödlök och pepparrot
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 2 kg lutfisk
  • 400 g mandelpotatisar
  • Stuvad grönkål:
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 100 g blad från grönkål, rivna i små bitar
  • 1 rödlök, skuren i tunna ringar
  • 1 krm peppar
  • 2 msk riven pepparrot

Lutfisk med stuvad grönkål, rödlök och pepparrot

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Du kan tillaga din lutfisk på flera sätt. Här kommer en ugnsbakad variant där fisken blir mild med en suggestiv smak. Tillsammans med mumsigt kål blir det en vacker middag.

Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blötlägg lutfisk i minst 24 timmar innan. Annan fisk i 1 liter vatten och 1 tesked salt i 30 minuter. Lägg fisken med skinnet neråt i en ugnsfast form med höga kanter. Täck med aluminiumfolie och baka i ugnen 30-40 minuter.
  2. Ta ut den ur ugnen. Låt vila i 5 minuter innan servering. Ångkoka mandelpotatisarna med skal tills de mjuknar, cirka 20 minuter. Låt dem svalna något och skala dem sedan med kniv. Dela och salta.

Stuvad grönkål:

  1. Koka upp mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan, tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och rör om så att såsen blir slät. Slå på mjölken under tiden som du rör om. Låt stuvningen sjuda i 5 minuter under sporadisk omrörning.
  2. Skölj grönkålen i kallt vatten. Lägg i grönkålen och rödlöken i stuvningen. Rör om tills grönkålen mjuknar, 3-4 minuter. Smaksätt med salt, peppar och riven pepparrot. Servera fisken på en bädd av stuvad grönkål tillsammans med potatis.

Tips

Det går bra att byta ut lutfisken mot andra typer av fasta vita fiskar, ex sejrygg eller torskfilé. Då behöver du endast en tredjedel av mängden fisk.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Pastasallad med sparris och kallrökt lax

Betyg
Betyg
(60)
Spara recept

Ugnsbakad laxfilé med ägg- och avokadoröra

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Citrusinkokt lax med fänkål och paprika

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Gösfilé i paprika- och tomatsås

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Asiatisk fisk med sesamstekt ris

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Laxsida med couscoussallad

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Lax med mango chutney

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Laxfilé med zucchinisallad och pepparrotsyoghurt

Betyg
Betyg
(8)