Lussebullar rullade i socker

Lussebullar rullade i socker

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Fluffiga lussekatter som rullas i strösocker, både fina att se på och goda att äta. Recept av Johanna Westman.

Tillagningstid: 1 tim + 2 tim 30 min jästid
Ugnstemperatur:200º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 g saffran
  • 1 msk konjak
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 15 dl vetemjöl + till utbakning
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 tsk salt
  • Topping
  • 1 dl russin
  • 1 ägg, till pensling
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Blanda saffranet med 1 msk konjak (eller vatten). Lägg russinen i en skål och täck med vatten.
  2. Smula jästen i en bunke eller helst en degblandare. Rör ut den i lite av mjölken och häll i saffranet.
  3. Tillsätt resten av mjölken, socker, ägg, hälften av mjölet samt smöret och rör/kör i maskinen till en slät kladdig deg. Tillsätt salt och resterande mjöl, lite i taget.
  4. Arbeta degen tills den är blank och börjar släppa från kanterna. Strö lite mjöl över bakbordet och tippa ut degen. Dela den i 20 jämnstora bitar.
  5. Mjöla händerna lätt och knåda inte degen för mycket. Forma till klassiska lussekatter. Lägg upp bullarna glest på 2–3 plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek, 2–2 ½ timmar.
  6. Sätt ugnen på 200°. Tryck ner russinen och pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen 10–15 min.
  7. Smält smöret och häll sockret i en skål. Pensla bullarna med smör så fort de kommer ur ugnenoch doppa i sockret. Låt vilaen stund före servering.

Tips

Om du vill frysa in bullarna är det bättre att pensla och sockra dem när de är tinade för att ätas.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Britt-Mari

2021-12-01

Mycket goda med halva mängden socker i degen och serverade osockrade med ett Sauternes-vin.

Liknande recept

Spara recept

Karlsbadersemlor

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Morotscupcakes med philadelphiatopping

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Morotsmuffins med glasyr och strössel

Betyg
Betyg
(98)
Spara recept

Citronmarmelad

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Varm vit choklad

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Nötbräck med torkad frukt

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Snabba jullimpan med frukt och nötter

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

Betyg
Betyg
(62)
Lussebullar rullade i socker
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 1 g saffran
  • 1 msk konjak
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 15 dl vetemjöl + till utbakning
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 tsk salt
  • Topping
  • 1 dl russin
  • 1 ägg, till pensling
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker

Lussebullar rullade i socker

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Fluffiga lussekatter som rullas i strösocker, både fina att se på och goda att äta. Recept av Johanna Westman.

Tillagningstid: 1 tim + 2 tim 30 min jästid
Ugnstemperatur:200º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda saffranet med 1 msk konjak (eller vatten). Lägg russinen i en skål och täck med vatten.
  2. Smula jästen i en bunke eller helst en degblandare. Rör ut den i lite av mjölken och häll i saffranet.
  3. Tillsätt resten av mjölken, socker, ägg, hälften av mjölet samt smöret och rör/kör i maskinen till en slät kladdig deg. Tillsätt salt och resterande mjöl, lite i taget.
  4. Arbeta degen tills den är blank och börjar släppa från kanterna. Strö lite mjöl över bakbordet och tippa ut degen. Dela den i 20 jämnstora bitar.
  5. Mjöla händerna lätt och knåda inte degen för mycket. Forma till klassiska lussekatter. Lägg upp bullarna glest på 2–3 plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek, 2–2 ½ timmar.
  6. Sätt ugnen på 200°. Tryck ner russinen och pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen 10–15 min.
  7. Smält smöret och häll sockret i en skål. Pensla bullarna med smör så fort de kommer ur ugnenoch doppa i sockret. Låt vilaen stund före servering.

Tips

Om du vill frysa in bullarna är det bättre att pensla och sockra dem när de är tinade för att ätas.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Britt-Mari

2021-12-01

Mycket goda med halva mängden socker i degen och serverade osockrade med ett Sauternes-vin.

Liknande recept

Spara recept

Karlsbadersemlor

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Morotscupcakes med philadelphiatopping

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Morotsmuffins med glasyr och strössel

Betyg
Betyg
(98)
Spara recept

Citronmarmelad

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Varm vit choklad

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Nötbräck med torkad frukt

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Snabba jullimpan med frukt och nötter

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

Betyg
Betyg
(62)