Laxgryta

Laxgryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Smakrik laxgryta med potatis och morötter som toppas med en klick hemmagjord aioli. Så gott!

Tillagningstid: 30 min
4 portioner
  • 300 g potatis
  • 200 g morot
  • 0.5 purjolök
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk smör
  • 7 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • salt och svartpeppar
  • 500 g laxfilé
  • 1 tsk flingsalt
  • 70 g sugar snaps, strimlade
  • 1 dl hackad dill
  • bröd, till servering
  • Aioli
  • 1 äggula
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 3 dl neutral olja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Aioli: Vispa ihop äggula, vin- äger, senap och vitlök. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under vispning tills det tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skala och skär potatis och morötter i bitar. Skiva purjolöken. Stek potatis, morötter, lök och tomatpuré i smör några minuter.
  3. Häll på vatten och smula i buljongtärning. Låt koka under lock tills potatisen är mjuk, 10–15 min. Tillsätt citronskal (endast det gula). Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. Skär laxen i 3 cm stora tärningar och strö över flingsalt. Vänd ner lax, sugarsnaps och dill i grytan och lägg på locket.
  5. Låt stå ca 5 min så att laxen blir tillagad. Servera med aioli och bröd.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inga

2021-08-19

Gott!!! Superbra! :)

Kajsa

2021-03-15

Gott! Halverade mängden lax, tillsatte ca 1 tsk sambal och ca 1 dl grädde- skippade aioli.

Sandra

2021-03-07

God gryta Satte i lite hummerfond när jag smakade av. Toppade med tärnad paprika för mer crunch

Laxgryta
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 300 g potatis
  • 200 g morot
  • 0.5 purjolök
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk smör
  • 7 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • salt och svartpeppar
  • 500 g laxfilé
  • 1 tsk flingsalt
  • 70 g sugar snaps, strimlade
  • 1 dl hackad dill
  • bröd, till servering
  • Aioli
  • 1 äggula
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 3 dl neutral olja
  • salt och svartpeppar

Laxgryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Smakrik laxgryta med potatis och morötter som toppas med en klick hemmagjord aioli. Så gott!

Tillagningstid: 30 min
4 portioner

Gör så här

  1. Aioli: Vispa ihop äggula, vin- äger, senap och vitlök. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under vispning tills det tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skala och skär potatis och morötter i bitar. Skiva purjolöken. Stek potatis, morötter, lök och tomatpuré i smör några minuter.
  3. Häll på vatten och smula i buljongtärning. Låt koka under lock tills potatisen är mjuk, 10–15 min. Tillsätt citronskal (endast det gula). Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. Skär laxen i 3 cm stora tärningar och strö över flingsalt. Vänd ner lax, sugarsnaps och dill i grytan och lägg på locket.
  5. Låt stå ca 5 min så att laxen blir tillagad. Servera med aioli och bröd.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inga

2021-08-19

Gott!!! Superbra! :)

Kajsa

2021-03-15

Gott! Halverade mängden lax, tillsatte ca 1 tsk sambal och ca 1 dl grädde- skippade aioli.

Sandra

2021-03-07

God gryta Satte i lite hummerfond när jag smakade av. Toppade med tärnad paprika för mer crunch