Lax med medelhavsgrönsaker
  • Tid 30 min
  • Ugn 225º

Lax med medelhavsgrönsaker

3 (3 betyg)

Snabb och enkel rätt som dessutom är jättegod.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g laxfilé, gärna med skinn
  • 2 små rödlökar
  • 1 röd paprika
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
Citronette:
  • 0.5 citron, finrivet skal (endast det gula) och pressad saft
  • olivolja
  • 1 liten vitlöksklyfta. finriven
Till servering:
  • 0.5 kruka basilika
  • ev bröd, gärna surdegsbröd
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 225°.

  2. 2

    Skär löken i klyftor och paprikan i bitar. Skär aubergine och zucchini i avlånga stavar. Vänd runt i 2 msk olja och ½ tsk salt och fördela på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.

  3. 3

    Blanda citron, olja och vitlök till en citronett. Ringla den över grönsakerna när de kommer ut ur ugnen.

  4. 4

    Hetta upp en torr stekpanna. Salta laxen och stek den med skinnsidan nedåt ca 3 min. Sänk till medelvärme och droppa i lite olja. Vänd laxen och stek gyllene och nästan klar i mitten, dvs tills den har en innertemperatur på 50°. Vid ett lätt tryck på ovansidan är den fortfarande lite mjuk.

  5. 5

    Servera laxen med grönsakerna, färsk basilika och frasigt bröd.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Stek bröden hastigt, gärna i grillpanna, och ät med en god olivolja.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar