Lammstek med rostade morötter, rödlök och getost
  • Tid 135 min
  • Ugn 125-225º

Lammstek med rostade morötter, rödlök och getost

2.36 (22 betyg)

  • Tillagningstid 135 min
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 125-225º

Ingredienser

8 portioner
  • 2 lammstekar i nät ca 1 kg st
  • 0.5 dl hackad rosmarin
  • 5 pressade vitlöksklyftor
  • 0.5 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 25 g smör
  • 1 dl vatten
Rostade morötter och lökar:
  • 1.5 kg späda morötter
  • 6 klyftade rödlökar
  • 3 msk olivolja
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
Garnering:
  • 300 g getost
  • plockade örter t ex rosmarin, timjan och körvel
  • 1 citron, finrivet skal
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 125°. Gnid in stekarna med rosmarin, vitlök, salt och peppar.

  2. 2

    Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn köttet tills alla sidor har fin stekyta. Lägg köttbitarna i en rymlig ugnsform. Dra stekpannan av värmen och häll i 1 dl vatten. Lossa försiktigt allt som fastnat i botten (obs! inte om det är bränt). Spar skyn till servering. Tillaga köttet i ugnen till en innertemp på 58°, ca 1,5 tim.

  3. 3

    Ta ut stekarna, linda in dem i aluminiumfolie och låt vila. Häll vätskan från ugnsformen tillsammans med den sparade skyn i en kastrull.

Rostade morötter och lökar

  1. 1

    Höj ugnstemperaturen till 225°. Lägg oskalade tvättade halverade morötter och löken på en plåt och ringla över olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen tills de är gyllene, 30-35 min.

Garnering

  1. 1

    Toppa grönsaksplåten med getost, färska örter och ev citronskal. Värm upp skyn och smaka av med salt. Skiva köttet i tunna skivor och fördela även det på plåten.

Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Kersti

    Det kan väl inte bli sky till 8 portioner av det här. Sås som passar till efterlyses!

  • Olle

    Supergott!

  • Det där ser inte gott ut, hur kan ni publicera en sån vidrig bild?

    medlem i örnsköldsvik

  • Medlem Sthlm

    Vilken förskräcklig bild. Varken form eller mat ser tilltalande ut. Kan ni inte byta bild?