Lammstek med mynta och rotfrukter
  • Ugn 150-225º

Lammstek med mynta och rotfrukter

2.76 (17 betyg)

Lammstek med smak av mynta på en bädd av härliga rotsaker.

  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 150-225º

Tillagningstid: 4,5 tim varav 4 tim i ugnen

Ingredienser

6 portioner
  • 2.3 kg lammstek med ben, 1 stek
  • 1 msk flingsalt
  • 0.5 msk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 msk olivolja
Rotfrukter:
  • 0.5 dl vatten ev mer
  • 300 g skalade små potatisar
  • 500 g skalade palsternackor i stavar
  • 300 g späda morötter
  • 6 hela vitlöksklyftor med skal
  • 0.5 tsk salt ev mer
  • 200 g sparrisbroccoli
Myntasås:
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl finhackad mynta
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Gnid in lammsteken med salt och peppar och lägg på en ugnsplåt. Ringla över olja och låt stå i ugnen i 4 timmar. Ta ut lammsteken och vira in den i ugnsfolie och låt vila.

  2. 2

    Höj ugnstemperaturen till 225°.

  3. 3

    Häll vatten i plåten och lossa allt som sitter fast med t ex en stekspade. Lägg potatis, palsternackor, morötter och vitlöksklyftor i plåten och rulla runt dem ordentligt i skyn. Salta och ställ in i övre delen av ugnen i 20 minuter. Lägg på broccolin och vänd runt med grönsakerna och låt stå i ugnen ytterligare 10 minuter.

  4. 4

    Blanda ihop alla ingredienser till myntasåsen.

  5. 5

    Lägg upp lammsteken och grönsakerna på ett uppläggningsfat, strö över flingsalt, skär upp och servera med myntasås.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar