Lammrostbiff med olivsky och potatiskaka

Lammrostbiff med olivsky och potatiskaka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Ugnsstekt lammrostbiff som serveras med en saftig potatiskaka, rostade tomater och olivsky. Så lyxigt påskmiddag!

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:120°-200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 800 g lammrostbiff
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • olivolja, till stekning
  • 50 g smör
  • 370 g urkärnade gröna oliver, grovhackade
  • 400 g körsbärstomater på kvist
  • 2 msk olivolja
  • Potatiskaka
  • 1 kg potatis
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 0.5 dl finhackad färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120°. Krydda köttet med salt och peppar. Stek runt om till fin färg i olja i en riktigt het stekpanna.
  2. Lägg köttbitarna i en ugnsform. Klicka i smör i stekpannan och tillsätt oliverna när smöret blivit brynt. Lyft pannan från värmen och låt stå till servering.
  3. Stick in en termometer i en av köttbitarna och tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 57°. Lyft köttet ur formen och låt svalna, minst 1 timme.
  4. Lägg tomaterna i formen, ringla över olja och höj värmen till 200°. Rosta tomaterna mjuka, ca 20 min. Häll vätskan från kött och tomater ner i stekpannan med oliverna. Låt ugnen vara på.

Potatiskaka

  1. Skala och skiva potatisen tunt. Smöra in en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Rör ut crème fraichen med vitlök och timjan. Varva potatis, salt och crème fraiche i formen.
  3. Se till att sista lagret är crème fraiche. Garnera ev med timjankvistar. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.
  4. Servera potatiskakan varm, ljummen eller kall.
  5. Skär köttet i supertunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Värm upp olivskyn i pannan och häll över köttet.
  6. Strö över persilja och servera med potatiskakan, tomaterna och gärna en grönsallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Annelie

2021-04-01

Jag gjorde den nyss på mjölig potatis och det funkade också bra! Hade inte färsk timjan så tog 1,5-2msk torkad, smakade av innan. Blev kanonbra! Ca 30 min på 200 grader varmluftsugn. Det här kommer bli ett av mina favorittillbehör.

Coop

2021-03-29

Hej Staffan! Fast potatis passar bäst. Ugnen ska vara 200 grader när man gräddar potatiskakan. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Staffan

2021-03-28

Vilken temperatur skall ugnen ha när man gräddar potatiskakan? Skall det vara mjölig potatis?

Liknande recept

Spara recept

Fläskfilé africana

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Baconlindad järpe med primörer

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Japanskt långkok med nudlar

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Karibisk köttgryta

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Gremolatastekt biff

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Rostade rotfrukter med kassler

Betyg
Betyg
(31)
Lammrostbiff med olivsky och potatiskaka
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 800 g lammrostbiff
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • olivolja, till stekning
  • 50 g smör
  • 370 g urkärnade gröna oliver, grovhackade
  • 400 g körsbärstomater på kvist
  • 2 msk olivolja
  • Potatiskaka
  • 1 kg potatis
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 0.5 dl finhackad färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Lammrostbiff med olivsky och potatiskaka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Ugnsstekt lammrostbiff som serveras med en saftig potatiskaka, rostade tomater och olivsky. Så lyxigt påskmiddag!

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:120°-200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120°. Krydda köttet med salt och peppar. Stek runt om till fin färg i olja i en riktigt het stekpanna.
  2. Lägg köttbitarna i en ugnsform. Klicka i smör i stekpannan och tillsätt oliverna när smöret blivit brynt. Lyft pannan från värmen och låt stå till servering.
  3. Stick in en termometer i en av köttbitarna och tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 57°. Lyft köttet ur formen och låt svalna, minst 1 timme.
  4. Lägg tomaterna i formen, ringla över olja och höj värmen till 200°. Rosta tomaterna mjuka, ca 20 min. Häll vätskan från kött och tomater ner i stekpannan med oliverna. Låt ugnen vara på.

Potatiskaka

  1. Skala och skiva potatisen tunt. Smöra in en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Rör ut crème fraichen med vitlök och timjan. Varva potatis, salt och crème fraiche i formen.
  3. Se till att sista lagret är crème fraiche. Garnera ev med timjankvistar. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.
  4. Servera potatiskakan varm, ljummen eller kall.
  5. Skär köttet i supertunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Värm upp olivskyn i pannan och häll över köttet.
  6. Strö över persilja och servera med potatiskakan, tomaterna och gärna en grönsallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Annelie

2021-04-01

Jag gjorde den nyss på mjölig potatis och det funkade också bra! Hade inte färsk timjan så tog 1,5-2msk torkad, smakade av innan. Blev kanonbra! Ca 30 min på 200 grader varmluftsugn. Det här kommer bli ett av mina favorittillbehör.

Coop

2021-03-29

Hej Staffan! Fast potatis passar bäst. Ugnen ska vara 200 grader när man gräddar potatiskakan. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Staffan

2021-03-28

Vilken temperatur skall ugnen ha när man gräddar potatiskakan? Skall det vara mjölig potatis?

Liknande recept

Spara recept

Fläskfilé africana

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Baconlindad järpe med primörer

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Japanskt långkok med nudlar

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Karibisk köttgryta

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Gremolatastekt biff

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Rostade rotfrukter med kassler

Betyg
Betyg
(31)