Lammkebab med rotsaker och morotsraita
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Lammkebab med rotsaker och morotsraita

3.77 (13 betyg)

Njut av nygrillade färsspett. Orientaliskt inspirerade med mustiga kryddor och en ton av kaffe. Till det en krämig sås med morotsstavar och gröna nötter.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 24
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g lammfärs
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk malen kryddpeppar
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 0.5 tsk malen svartpeppar
  • 0.5 tsk kajennpeppar
  • 2 msk bryggkaffe, eventuellt
  • 1 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk olivolja
Rostade rotsaker:
  • 1 kg grovt skurna rotfrukter, i bitar eller klyftor
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk hackad färsk timjan
Morotsraita:
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk krossade kardemummafrö
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0.5 tsk chilipulver eller kajennpeppar
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 250 g fint strimlade morötter
  • 2 msk grovhackade pistagenötter
  • 50 g russin
  • 1 msk fint strimlad färsk mynta
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda färsen med salt, kryddor, kaffe, ägg, potatismjöl och vatten. Rör om. Ställ färsen i kylen för att vila, ca 30 minuter. Forma färsen till ovala biffar och trä dem på blötlagda grillspett. Pensla med olja och stek eller grilla dem runt om ca 5 minuter.

  2. 2

    Lägg de skurna rotsakerna i en ugnslångpanna. Droppa över olivolja. Salta, peppra och vänd runt. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och låt stå tills allt är mjukt, ca 40 minuter. Rör om någon gång under tiden. Blanda i timjan mot slutet.

Morotsraita

  1. 1

    Blanda yoghurten med kryddor och salt. Vänd ner morötter, nötter och russin. Strö på mynta. Servera kebaben med rotsakerna och morotsraitan.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Goda rotsaker du kan ugnsbaka är morötter, kålrot, palsternacka, rödbetor, rotselleri och lök.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar