Lamm i mandelgräddsås
  • Tid 90 min

Lamm i mandelgräddsås

3 (3 betyg)

Storkok som bara blir godare om den får stå någon dag eller två. Full av smak och fyllighet.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 18

Ingredienser

6 portioner
  • 8 skalade vitlöksklyftor
  • 25 g grovt hackad färsk ingefära
  • 50 g flagad mandel (50 g = 1 påse)
  • 1 dl vatten
  • 1 dl olja
  • 1 kg lammkött, utan ben, skuret i 3cm kuber
  • 0.5 tsk kardemummafrö eller 10 kapslar
  • 6 kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
  • 4 finhackade gula lökar
  • 1 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald mald spiskummin
  • 0.5 tsk kajennpeppar
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten
  • 0.5 tsk garam masala
  • 2 msk hackad koriander
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Mixa vitlök, ingefära, mandel och vatten till en fuktig massa. Ställ åt sidan i en skål. Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta och bryn köttet i omgångar. Ta upp och ställ åt sidan. Lägg de hela kryddorna (kardemumman, kryddnejlikorna och kanelen) i den heta oljan som är kvar i grytan. Lägg i löken och stek under omrörning tills den tar färg.

  2. 2

    Sänk värmen och blanda ner den mixade massan samt koriander, spiskummin och cayenne. Stek under omrörning tills det hela fått lite färg. Lägg i det brynta köttet, salt och grädde. Rör om, koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Koka tills köttet är mört, ca 1 timme. Rör om då och då. Blanda i garam masala innan serveringen och smaka eventuellt av med mer salt och kryddor. Strö över hackad koriander.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar