Lamm i dillsås
  • Tid 90 min

Lamm i dillsås

0 (0 betyg)

Lamm och dill är ena riktiga smakkompisar. Läckert, klassigt och gott!

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 18

Ingredienser

6 portioner
  • 4 liter vatten
  • 8 tsk salt
  • 1.5 kg lammbringa, eller lammkött
  • 1 ansad purjolök, i bitar
  • 2 skivade morötter
  • 2 liter vatten, beroende på hur stor kastrullen är
  • 2 tsk salt, per liter vatten
  • 6 vitpepparkorn
  • 100 g färsk dill
Dillsås:
  • 6 dl buljong, från lammkoket
  • 1 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 2 msk socker
  • 2 dl hackad dill
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg, endast gulan
  • 0.5 dl grädde
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka upp vatten och salt i en stor gryta. Gör 3 cm kuber av köttet och lägg bitarna i grytan och låt koka i cirka 3 minuter tills de blivit bruna, så kallad blanchering. Skölj därefter köttet i kallt vatten för att såsen inte ska bli grumlig.

  2. 2

    Lägg tillbaka köttet i den tomma grytan, lägg i purjolök och morötter, slå på så mycket vatten att det precis täcker. Tillsätt cirka 2 teskedar salt per liter vatten. Tillsätt vitpepparkorn och dillstjälkar. Låt koka under lock tills köttet är mört, cirka 40 minuter.

  3. 3

    Sila av så många deciliter lammbuljong du vill åt, låt kött och grönsaker ligga kvar i den buljong som finns kvar i grytan och ställ åt sidan. Smält smör i en stor kastrull, tillsätt mjöl och silad buljong, lite i taget, under vispning. Låt sjuda i 5 minuter.

  4. 4

    Koka under tiden samman ättika och socker i en annan kastrull, tills sockret har löst sig. Smaksätt såsen med denna blandning, lite i taget, och smaka av. Tillsätt dill, salt och äggula utrörd i grädde.

  5. 5

    Lägg över lammkött och grönsaker i såskastrullen, värm på svag värme i 5 minuter så att allt blir varmt. Servera med kokt potatis.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar