Kycklingfilé à l´orange
  • Tid 70 min
  • Ugn 200º

Kycklingfilé à l´orange

0 (0 betyg)

Ungsstekt kyckling med strimlat apelsinskal, smakrik sås och kåldolmar fyllda med ris, paprika och kryddig ost.

  • Tillagningstid 70 min
  • Ingredienser 27
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

6 portioner
  • 6 kycklingfiléer
  • 2 krm salt (eller efter smak)
  • 1 krm vitpeppar (eller efter smak)
  • 1 msk smör till stekning
Apelsinstrimlor:
  • 2 tvättade apelsiner (saft till såsen)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
Sås:
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 0.5 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 1 msk smör till stekning
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 5 dl grönsaksbuljong av tärning
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1.5 msk kinesisk soja
  • 1 dl madeira vin
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt (eller efter smak)
  • 1 krm socker (eller efter smak)
Savoykåldolmar:
  • 200 g blad av savoykål (1 blad per person)
  • 1 msk smält smör till pensling
Fyllning:
  • 1 dl ris
  • 0.5 dl finhackad gul lök
  • 2.5 dl grönsaksbuljong av tärning
  • 1 dl tärnad paprika i olika färger
  • 1 dl riven parmesan eller grevéost
  • 1 krm salt (eller efter smak)
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Strimla skalet från apelsinerna, skär bort det vita, skär sedan ut hinnfria apelsinklyftor och spara till serveringen. Håll till över ett fat, tag reda på saften och spara den till såsen. Koka skalstrimlorna i vatten och socker ca 5 minuter och låt dem svalna i lagen.

  2. 2

    Fräs lök och peppar i smör utan att löken får färg. Strö över mjöl och späd med buljong, kalvfond, soja, eventuellt vin och apelsinsaften. Låt såsen koka ca 10 minuter. Sila den, blanka av med smör och smaka av med salt och lite socker.

  3. 3

    Hetta upp en stekpanna som tål att stå i ugnen. Salta och peppra kycklingen och bryn den i smör i stekpannan. Efterstek i ugnen ca 15 minuter. Låt köttet vila några minuter och skär sedan upp det i sneda skivor. Fördela på varma tallrikar, slå över lite sås och garnera med apelsinklyftor och skalstrimlor. Servera med savoykåldolmar.

Savoykåldolmar

  1. 1

    Tag loss ett blad i taget från kålhuvudet. Tunna ut mittsträngen med en kniv och lägg dem sedan i en stor kastrull med kokande saltat vatten, 2 tsk/liter och förväll bladen ca 3 minuter. Spola med kallt vatten och låt rinna av väl. Koka ris och lök i buljongen på svag värme ca 20 minuter. Låt paprikan koka med några minuter. Låt riset svalna, blanda i osten och salta och peppra. Fördela fyllningen på bladen och vik ihop till dolmar. Lägg dolmarna med skarven ner i en smord ugnsform. Pensla med smör, täck med folie och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar