Kryddrubbad laxsida med rostad kål och svart ris

Kryddrubbad laxsida med rostad kål och svart ris

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

Hel laxsida i ugn är smart bjudmat. Rubba laxen med goda kryddor och låt den tillagas till perfektion i ugnen. Servera med ett smaskigt tillbehör på rostad kål och svart ris. Bjud en yoghurtsås med rostad vitlök och ingefära till.

Tillagningstid: 30 min
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g laxfilé
  • 1 msk fänkålsfrön, grovt mortlade
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • Till servering:
  • 3 dl svart ris
  • 300 g rödkål
  • 1 rödlök, i klyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 70 g babyspenat
  • chiliflakes
  • citronklyftor
  • Rostad vitlöks- och ingefärsyoghurt:
  • 3 vitlöksklyftor med skal
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 20 g färsk ingefära, finriven
  • 1 tsk flytande honung
  • salt

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över fänkålsfrön, salt och peppar.
  2. Skär kål och lök i lika stora bitar. Vänd runt i olja och salt och fördela på plåten bredvid laxen. Tillaga mitt i ugnen tills laxen har en innertemperatur på 48°, ca 20 min. Låt de hela vitlöksklyftorna ligga med i ugnen de sista 10 minuterna.
  3. Skala vitlöksklyftorna och mosa dem med en gaffel. Blanda med resten av ingredienserna till såsen och smaka av med salt. Vänd runt kål och lök med ris och spenat. Toppa ev med chiliflakes och servera med citronklyftor.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-01-20

Hej igen Ingrid, prova med en god sojamajonnäs! Blanda 2 dl majonnäs med 2 msk japansk soja. Lycka till!

Ingrid

2022-01-15

Det är möjligt, svårt att veta nu i efterhand. Men såsen kändes inte alls så lyxig i smaken som allt det övriga. Och den var väl egentligen överflödig då ingen märkte att något saknades, inte ens jag, och vi var många som åt. Skulle önska att jag kunde hitta på nån annan godare sås

Checkbox Coop

2022-01-04

Hej Ingrid, vad tråkigt att såsen blev besk. Om vitlöken blivit lite gammal kan den ge en beska ibland, kanske var det det som hände?

Ingrid

2021-12-29

Laxen och riset med grönsakerna smakade gott och fick mycket beröm på middagen. Såsen glömde jag ställa fram men när jag provsmakade den var den inte god. Ingefäran slog igenom för mycket och gjorde såsen besk. Kändes vardaglig mot den festliga laxen.

Checkbox Coop

2021-12-01

Hej Ingrid, om din Coopbutik inte har svart ris hemma, fråga personalen om de har möjlighet att ta hem det! Annars går det fint att servera annat ris till laxen. Lycka till!

Ingrid

2021-12-01

Var får jag tag i svart ris?

Kryddrubbad laxsida med rostad kål och svart ris
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 500 g laxfilé
  • 1 msk fänkålsfrön, grovt mortlade
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • Till servering:
  • 3 dl svart ris
  • 300 g rödkål
  • 1 rödlök, i klyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 70 g babyspenat
  • chiliflakes
  • citronklyftor
  • Rostad vitlöks- och ingefärsyoghurt:
  • 3 vitlöksklyftor med skal
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 20 g färsk ingefära, finriven
  • 1 tsk flytande honung
  • salt

Kryddrubbad laxsida med rostad kål och svart ris

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

Hel laxsida i ugn är smart bjudmat. Rubba laxen med goda kryddor och låt den tillagas till perfektion i ugnen. Servera med ett smaskigt tillbehör på rostad kål och svart ris. Bjud en yoghurtsås med rostad vitlök och ingefära till.

Tillagningstid: 30 min
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över fänkålsfrön, salt och peppar.
  2. Skär kål och lök i lika stora bitar. Vänd runt i olja och salt och fördela på plåten bredvid laxen. Tillaga mitt i ugnen tills laxen har en innertemperatur på 48°, ca 20 min. Låt de hela vitlöksklyftorna ligga med i ugnen de sista 10 minuterna.
  3. Skala vitlöksklyftorna och mosa dem med en gaffel. Blanda med resten av ingredienserna till såsen och smaka av med salt. Vänd runt kål och lök med ris och spenat. Toppa ev med chiliflakes och servera med citronklyftor.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-01-20

Hej igen Ingrid, prova med en god sojamajonnäs! Blanda 2 dl majonnäs med 2 msk japansk soja. Lycka till!

Ingrid

2022-01-15

Det är möjligt, svårt att veta nu i efterhand. Men såsen kändes inte alls så lyxig i smaken som allt det övriga. Och den var väl egentligen överflödig då ingen märkte att något saknades, inte ens jag, och vi var många som åt. Skulle önska att jag kunde hitta på nån annan godare sås

Checkbox Coop

2022-01-04

Hej Ingrid, vad tråkigt att såsen blev besk. Om vitlöken blivit lite gammal kan den ge en beska ibland, kanske var det det som hände?

Ingrid

2021-12-29

Laxen och riset med grönsakerna smakade gott och fick mycket beröm på middagen. Såsen glömde jag ställa fram men när jag provsmakade den var den inte god. Ingefäran slog igenom för mycket och gjorde såsen besk. Kändes vardaglig mot den festliga laxen.

Checkbox Coop

2021-12-01

Hej Ingrid, om din Coopbutik inte har svart ris hemma, fråga personalen om de har möjlighet att ta hem det! Annars går det fint att servera annat ris till laxen. Lycka till!

Ingrid

2021-12-01

Var får jag tag i svart ris?