Kroppkakor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Tillagningstid: 40 minuter + 50 minuter koktid
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 0.5 kg mjölig potatis, kokt, kall
  • 1 kg rå potatis
  • 1 ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 250 g tärnat rökt sidfläsk
  • 1 hackad gul lök
  • 2 msk mortlad hel kryddpeppar
  • Servering:
  • rårörda lingon
  • smält smör
  • grädde

Gör så här

Fyllning

  1. Stek fläsket knaprigt i en het stekpanna och häll ner i en sil att rinna av. Stek löken i samma panna tills den mjuknat och häll tillbaka fläsket. Smaka av med kryddpeppar och blanda ordentligt. Ställ åt sidan att svalna något.
  2. Skala och riv den råa potatisen fint. Lägg den i ett durkslag och pressa ur vätskan. Lägg sedan potatisen i en torr kökshanduk och krama ur ytterligare vätska. Blanda den kokta, pressade, kalla potatisen med den rivna, samt med ägg, potatismjöl och salt. Blanda ihop till en deg. Ta mer mjöl om degen är för lös.
  3. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Forma degen platt i mjöliga händer och lägg i fyllning, krama sedan ihop till en boll. Låt ligga på mjöligt bord. Lägg ner kroppkakorna en och en i kastrullen. Låt de sjuda i cirka 50 minuter.
  4. Servera genast med smält smör

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maj-Britt

2013-04-16

Öländska kroppkakor gjorda efter recept från mormor(född på 1800--talet)----godaste du kan tänka dig.Blanda fläsk-lök kryddpeppar,finhackade dagen innan---för smakens skull,stek inte!!! Inget ägg---vetemjöl--inte potatismjöl,däremot stärkelsen som bli i botten efter avrinningen.När kroppkakan flyter upp,är den färdig,tar ca:en timme.

Kerstin Karlsson

2012-10-10

varför inte använda stärkelsen som blir i botten efter avrinningen.....renare stärkelse? Lycka till en som ÄLSKAR kroppisar

Liknande recept

Spara recept

Lammstek med potatis- och svartrotsgratäng

Betyg
Betyg
(44)
Spara recept

Oxfilétournedos med savoykål, bacon och tryffelpotatispuré

Betyg
Betyg
(62)
Spara recept

Kassler med färskpotatismush

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Lammstek med potatis- och chèvregratäng

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Rostbiff med currypotatissallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Marinerad fläskkarré med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

Betyg
Betyg
(46)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 0.5 kg mjölig potatis, kokt, kall
  • 1 kg rå potatis
  • 1 ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 250 g tärnat rökt sidfläsk
  • 1 hackad gul lök
  • 2 msk mortlad hel kryddpeppar
  • Servering:
  • rårörda lingon
  • smält smör
  • grädde

Kroppkakor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Tillagningstid: 40 minuter + 50 minuter koktid
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Fyllning

  1. Stek fläsket knaprigt i en het stekpanna och häll ner i en sil att rinna av. Stek löken i samma panna tills den mjuknat och häll tillbaka fläsket. Smaka av med kryddpeppar och blanda ordentligt. Ställ åt sidan att svalna något.
  2. Skala och riv den råa potatisen fint. Lägg den i ett durkslag och pressa ur vätskan. Lägg sedan potatisen i en torr kökshanduk och krama ur ytterligare vätska. Blanda den kokta, pressade, kalla potatisen med den rivna, samt med ägg, potatismjöl och salt. Blanda ihop till en deg. Ta mer mjöl om degen är för lös.
  3. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Forma degen platt i mjöliga händer och lägg i fyllning, krama sedan ihop till en boll. Låt ligga på mjöligt bord. Lägg ner kroppkakorna en och en i kastrullen. Låt de sjuda i cirka 50 minuter.
  4. Servera genast med smält smör

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maj-Britt

2013-04-16

Öländska kroppkakor gjorda efter recept från mormor(född på 1800--talet)----godaste du kan tänka dig.Blanda fläsk-lök kryddpeppar,finhackade dagen innan---för smakens skull,stek inte!!! Inget ägg---vetemjöl--inte potatismjöl,däremot stärkelsen som bli i botten efter avrinningen.När kroppkakan flyter upp,är den färdig,tar ca:en timme.

Kerstin Karlsson

2012-10-10

varför inte använda stärkelsen som blir i botten efter avrinningen.....renare stärkelse? Lycka till en som ÄLSKAR kroppisar

Liknande recept

Spara recept

Lammstek med potatis- och svartrotsgratäng

Betyg
Betyg
(44)
Spara recept

Oxfilétournedos med savoykål, bacon och tryffelpotatispuré

Betyg
Betyg
(62)
Spara recept

Kassler med färskpotatismush

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Lammstek med potatis- och chèvregratäng

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Rostbiff med currypotatissallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Marinerad fläskkarré med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

Betyg
Betyg
(46)