Krämig polenta med svamp och kronärtskocka
  • Tid 30 min

Krämig polenta med svamp och kronärtskocka

2.64 (11 betyg)

En otroligt enkel men samtidigt lyxig rätt. Du kommer inte att sakna köttet ett dugg.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 11

Ingredienser

4 portioner
  • 1.5 liter vatten
  • 2.5 dl polenta
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
Topping:
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 250 g skogschampinjoner, delade i fjärdedelar
  • 150 marinerade kronärtskockor, avrunna
  • 4 repade timjankvistar
  • 4 skivor getost (1-2 cm tjocka)
  • kallpressad olivolja att steka i, samt att ringla över
  • flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka upp 1 liter vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm resterande vatten i en annan kastrull.

  2. 2

    Tillsätt polenta och salt i den tjockbottnade kastrullen och rör om. Sänk värmen och låt sjuda mycket sakta under ständig omrörning. Tillsätt lite av det resterande vattnet allt eftersom vattnet har sugits upp, tills polentan är tjock och krämig, ca 15 min. Rör ner hälften av smöret.

  3. 3

    Hetta upp resten av smöret i en stekpanna. Stek vitlök och svamp i ett par minuter. Salta lätt. Tillsätt kronärtskocka och timjan och låt allt bli varmt.

  4. 4

    Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek ostskivorna hastigt på båda sidorna.

  5. 5

    Fördela polenta på 4 tallrikar. Lägg på svamp- och kronärtskocksblandningen, en skiva getost och en skvätt olivolja.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Det blir mycket polenta! Den kan sparas och serveras till andra rätter senare.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • AE

    Mycket goda smaker! Men tror att det blir stekt polenta nästa gång. Denna variant blev lite väl lik mannagrynsgröt.

  • Sigrid

    Mannen sa: MUMS! till detta recept. Och det var det också. Barnet var, som givet, inte så förtjust i svamp och getost, så hon fick prinskorv/köttbullar till polentan i stället.