Knäckebröd med sesamfrön
  • Tid 45 min + 15 min jäsning
  • Ugn 250º

Knäckebröd med sesamfrön

0 (0 betyg)

Julbaka ett krispigt julknäcke med spännande bönmjöl och sesamfrön.

  • Tillagningstid 45 min + 15 min jäsning
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 250º

Ingredienser

30 stycken
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 0.5 dl vetekli
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 3 dl bönmjöl
  • 1 äggvita
  • 1 dl skalade vita sesamfrön
  • flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Rör ut jästen med ljummet vatten (37°) i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, honung, vetekli och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ca 12 min för hand eller 10 min med maskin.

  2. 2

    Jäs under bakduk ca 15 min. Dela degen i 30 bitar och kavla ut på mjölat bord riktigt tunna, runda kakor, ca 12 cm i diameter, med kavel eller kruskavel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

  3. 3

    Om du inte använder kruskavel behöver kakorna naggas med gaffel eller brödnagg. Pensla kakorna med lättvispad äggvita och strö över sesamfrön och ev flingsalt.

  4. 4

    Grädda 4–6 min mitt i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Bönorna eller rotfrukter i rotfrukts-/bönmjölet gör bullar och mjukt bröd extra saftiga tack vare att de absorberar mer vatten än vetemjöl. Man behöver knåda lite längre så att bönorna/rotfrukterna hinner suga upp vätskan.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Coop redaktör

    Till Tomas: Ugnstemperaturen ska vara 250º. Lycka till med brödbaket!

  • Tomas

    Vilken ugnsvärme ska det vara?