
Knäckebröd med sesamfrön
Julbaka ett krispigt julknäcke med spännande bönmjöl och sesamfrön.
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 1 tsk flytande honung
- 0.5 dl vetekli
- 1.5 dl vetemjöl
- 2 dl rågmjöl
- 3 dl bönmjöl
- 1 äggvita
- 1 dl skalade vita sesamfrön
- flingsalt
- 2 tsk salt
Gör så här
- Rör ut jästen med ljummet vatten (37°) i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, honung, vetekli och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ca 12 min för hand eller 10 min med maskin.
- Jäs under bakduk ca 15 min. Dela degen i 30 bitar och kavla ut på mjölat bord riktigt tunna, runda kakor, ca 12 cm i diameter, med kavel eller kruskavel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
- Om du inte använder kruskavel behöver kakorna naggas med gaffel eller brödnagg. Pensla kakorna med lättvispad äggvita och strö över sesamfrön och ev flingsalt.
- Grädda 4–6 min mitt i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock.
Tips

Bönorna eller rotfrukter i rotfrukts-/bönmjölet gör bullar och mjukt bröd extra saftiga tack vare att de absorberar mer vatten än vetemjöl. Man behöver knåda lite längre så att bönorna/rotfrukterna hinner suga upp vätskan.
Knäckebröd med sesamfrön
Julbaka ett krispigt julknäcke med spännande bönmjöl och sesamfrön.
Gör så här
- Rör ut jästen med ljummet vatten (37°) i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, honung, vetekli och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ca 12 min för hand eller 10 min med maskin.
- Jäs under bakduk ca 15 min. Dela degen i 30 bitar och kavla ut på mjölat bord riktigt tunna, runda kakor, ca 12 cm i diameter, med kavel eller kruskavel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
- Om du inte använder kruskavel behöver kakorna naggas med gaffel eller brödnagg. Pensla kakorna med lättvispad äggvita och strö över sesamfrön och ev flingsalt.
- Grädda 4–6 min mitt i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock.
Tips

Bönorna eller rotfrukter i rotfrukts-/bönmjölet gör bullar och mjukt bröd extra saftiga tack vare att de absorberar mer vatten än vetemjöl. Man behöver knåda lite längre så att bönorna/rotfrukterna hinner suga upp vätskan.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-07-09
Till Tomas: Ugnstemperaturen ska vara 250º. Lycka till med brödbaket!
2018-07-04
Vilken ugnsvärme ska det vara?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-07-09
Till Tomas: Ugnstemperaturen ska vara 250º. Lycka till med brödbaket!
Tomas
2018-07-04
Vilken ugnsvärme ska det vara?