Kikärtsgryta med pumpa och dadlar

Kikärtsgryta med pumpa och dadlar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(31)

Våra ”julkryddor” är egentligen vanlig persisk smaksättning på ljuvliga grytor.

Tillagningstid: 35 min + 20 min i ugn
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g pumpa, gärna butternut
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk olivolja
  • 2 hackade gula lökar
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 burkar kikärtor (à 400 g)
  • 8 urkärnade och hackade dadlar
  • 1 finhackat citrongräs
  • 1 msk sambal oelek
  • 150 g haricots verts
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0.5 tsk malen kanel
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 1 liten citron, pressad saft
  • salt
  • Till servering:
  • 1 kruka mynta, hackad
  • 1 kruka persilja, hackad
  • bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpan i grova bitar. Vänd runt i olja och salt och rosta mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Hetta upp olja i en gryta och stek lök och vitlök tills löken mjuknat. Tillsätt kikärter, dadlar, citrongräs och sambal. Stek ytterligare någon minut.
  3. Skär haricots vertsen i fyra bitar. Häll i krossade tomater, vatten, haricots verts och de torra kryddorna. Låt småputtra under lock 10–15 min.
  4. Vänd ner den rostade pumpan och låt sjuda med ca 5 min. Smaka av med citronsaft och salt. Toppa med hackade örter och servera ev med bröd.

Tips

Det är gott att toppa grytan med smulad fetaost.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mahita

2020-01-13

Woouuu vilken rätt...!! Gott Gott Gott & sååå enkel & billigt...!! Hela familjen var tyst!! ... bara åt & åt & åt....!! & hörde ibland... vad gott mamm...!! Jag blev jätte glad pga min familj är lite kinkig.... Tack Sara för såå goda recept vi får.. En mycket god fortsättning..

Anna

2019-11-03

Föll inte i smaken hos någon i familjen.

Ulrika

2016-12-14

Väldigt gott! Och lätt recept!

Monica

2016-10-25

Lätt att laga, supergott! Kommer att lagas många gånger här hemma!

Mai

2016-03-03

Jättefina smakkombinationer. Tillhör min favoritrecept.

Maria

2016-01-21

Lätt, gott och värmande.Helt i min smak. Denna ska jag göra igen och igen:)

Liknande recept

Spara recept

Majs- och zucchiniplättar

Betyg
Betyg
(21)
Kikärtsgryta med pumpa och dadlar
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 500 g pumpa, gärna butternut
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk olivolja
  • 2 hackade gula lökar
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 burkar kikärtor (à 400 g)
  • 8 urkärnade och hackade dadlar
  • 1 finhackat citrongräs
  • 1 msk sambal oelek
  • 150 g haricots verts
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0.5 tsk malen kanel
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 1 liten citron, pressad saft
  • salt
  • Till servering:
  • 1 kruka mynta, hackad
  • 1 kruka persilja, hackad
  • bröd

Kikärtsgryta med pumpa och dadlar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(31)

Våra ”julkryddor” är egentligen vanlig persisk smaksättning på ljuvliga grytor.

Tillagningstid: 35 min + 20 min i ugn
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpan i grova bitar. Vänd runt i olja och salt och rosta mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Hetta upp olja i en gryta och stek lök och vitlök tills löken mjuknat. Tillsätt kikärter, dadlar, citrongräs och sambal. Stek ytterligare någon minut.
  3. Skär haricots vertsen i fyra bitar. Häll i krossade tomater, vatten, haricots verts och de torra kryddorna. Låt småputtra under lock 10–15 min.
  4. Vänd ner den rostade pumpan och låt sjuda med ca 5 min. Smaka av med citronsaft och salt. Toppa med hackade örter och servera ev med bröd.

Tips

Det är gott att toppa grytan med smulad fetaost.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mahita

2020-01-13

Woouuu vilken rätt...!! Gott Gott Gott & sååå enkel & billigt...!! Hela familjen var tyst!! ... bara åt & åt & åt....!! & hörde ibland... vad gott mamm...!! Jag blev jätte glad pga min familj är lite kinkig.... Tack Sara för såå goda recept vi får.. En mycket god fortsättning..

Anna

2019-11-03

Föll inte i smaken hos någon i familjen.

Ulrika

2016-12-14

Väldigt gott! Och lätt recept!

Monica

2016-10-25

Lätt att laga, supergott! Kommer att lagas många gånger här hemma!

Mai

2016-03-03

Jättefina smakkombinationer. Tillhör min favoritrecept.

Maria

2016-01-21

Lätt, gott och värmande.Helt i min smak. Denna ska jag göra igen och igen:)

Liknande recept

Spara recept

Majs- och zucchiniplättar

Betyg
Betyg
(21)