Kikärtsgryta med pumpa och dadlar
  • Tid 35 min + 20 min i ugn
  • Ugn 225º

Kikärtsgryta med pumpa och dadlar

4.07 (15 betyg)

Våra ”julkryddor” är egentligen vanlig persisk smaksättning på ljuvliga grytor.

  • Tillagningstid 35 min + 20 min i ugn
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

6 portioner
  • 500 g pumpa, gärna butternut
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 2 tsk olivolja
  • 2 hackade gula lökar
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 burkar kikärtor (à 400 g)
  • 8 urkärnade och hackade dadlar
  • 1 finhackat citrongräs
  • 1 msk sambal oelek
  • 150 g haricots verts
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0.5 tsk malen kanel
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 1 liten citron, pressad saft
  • salt
Till servering:
  • 1 kruka mynta, hackad
  • 1 kruka persilja, hackad
  • bröd
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpan i grova bitar. Vänd runt i olja och salt och rosta mitt i ugnen ca 20 min.

  2. 2

    Hetta upp olja i en gryta och stek lök och vitlök tills löken mjuknat. Tillsätt kikärter, dadlar, citrongräs och sambal. Stek ytterligare någon minut.

  3. 3

    Skär haricots vertsen i fyra bitar. Häll i krossade tomater, vatten, haricots verts och de torra kryddorna. Låt småputtra under lock 10–15 min.

  4. 4

    Vänd ner den rostade pumpan och låt sjuda med ca 5 min. Smaka av med citronsaft och salt. Toppa med hackade örter och servera ev med bröd.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Det är gott att toppa grytan med smulad fetaost.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ulrika

    Väldigt gott! Och lätt recept!

  • Monica

    Lätt att laga, supergott! Kommer att lagas många gånger här hemma!

  • Mai

    Jättefina smakkombinationer. Tillhör min favoritrecept.

  • Maria

    Lätt, gott och värmande.Helt i min smak. Denna ska jag göra igen och igen:)