Kalljästa semlor

Kalljästa semlor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Kalljästa semlor som jäser i kylen över natten är smidigt när man vill förbereda bakningen. De nattjästa semmelbullarna fyller vi sedan med mandelmassa och fluffigt vispad grädde och i det här receptet dekorerar vi dessutom locken med söta hjärtan.

Tillagningstid: 40 min + 2,5 tim jästid
Ugnstemperatur:225º
24 stycken
  • 25 g jäst
  • 5 dl havredryck
  • 1 msk grovstötta kardemummakärnor
  • 12 dl vetemjöl (720 g) + 2 dl till bakbordet
  • 1 dl rörsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg, till pensling
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g mandelmassa
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av havredrycken och kardemumman. Rör tills jästen har lösts upp. Häll i resten av havredrycken.
  2. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke och blanda ner i degvätskan. Klicka i smöret. Arbeta till en blank och smidig deg, ca 10 min för hand eller ca 5 min i maskin. Täck bunken med plast och låt jäsa i kylen ca 12 timmar. Du kan också jäsa degen i rumstemperatur ca 1 ½ timme.
  3. Stjälp upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 24 bitar. Forma bollar med mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen, 10–15 min. Låt svalna under bakduk på galler.
  5. Vispa grädden fluffig. Skär eller klipp av lock på bullarna. Hyvla skivor av mandelmassan med en osthyvel. Lägg skivorna på semmelbullarna. Klicka på grädde och lägg på locken. Skär ut en hjärtform av papper och lägg på locken. Pudra över florsocker så att det blir ett fint hjärtmönster.

Tips

Använd så lite mjöl som möjligt vid utbakningen för att behålla saftigheten! I stället för havredryck kan du använda mjölk.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria Burlin

2016-02-05

Suveränt bra recept, luftiga goda bullar.

Kalljästa semlor
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 25 g jäst
  • 5 dl havredryck
  • 1 msk grovstötta kardemummakärnor
  • 12 dl vetemjöl (720 g) + 2 dl till bakbordet
  • 1 dl rörsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg, till pensling
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g mandelmassa
  • 1 msk florsocker

Kalljästa semlor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Kalljästa semlor som jäser i kylen över natten är smidigt när man vill förbereda bakningen. De nattjästa semmelbullarna fyller vi sedan med mandelmassa och fluffigt vispad grädde och i det här receptet dekorerar vi dessutom locken med söta hjärtan.

Tillagningstid: 40 min + 2,5 tim jästid
Ugnstemperatur:225º
24 stycken

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av havredrycken och kardemumman. Rör tills jästen har lösts upp. Häll i resten av havredrycken.
  2. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke och blanda ner i degvätskan. Klicka i smöret. Arbeta till en blank och smidig deg, ca 10 min för hand eller ca 5 min i maskin. Täck bunken med plast och låt jäsa i kylen ca 12 timmar. Du kan också jäsa degen i rumstemperatur ca 1 ½ timme.
  3. Stjälp upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 24 bitar. Forma bollar med mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen, 10–15 min. Låt svalna under bakduk på galler.
  5. Vispa grädden fluffig. Skär eller klipp av lock på bullarna. Hyvla skivor av mandelmassan med en osthyvel. Lägg skivorna på semmelbullarna. Klicka på grädde och lägg på locken. Skär ut en hjärtform av papper och lägg på locken. Pudra över florsocker så att det blir ett fint hjärtmönster.

Tips

Använd så lite mjöl som möjligt vid utbakningen för att behålla saftigheten! I stället för havredryck kan du använda mjölk.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria Burlin

2016-02-05

Suveränt bra recept, luftiga goda bullar.