Kalljästa semlor
  • Tid 40 min + 2,5 tim jästid
  • Ugn 225º

Kalljästa semlor

3.67 (6 betyg)

Att ge någon av sin tid är kärleksfullt … Och de här semlorna är extra kärleksfulla med långjästa saftiga kardemummabullar och ljuvligt fluffig gräddfyllning.

  • Tillagningstid 40 min + 2,5 tim jästid
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

24 stycken
  • 25 g jäst
  • 5 dl havredryck
  • 1 msk grovstötta kardemummakärnor
  • 12 dl vetemjöl (720 g) + 2 dl till bakbordet
  • 1 dl rörsocker
  • 0.5 tsk salt
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg, till pensling
Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g mandelmassa
  • 1 msk florsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av havredrycken och kardemumman. Rör tills jästen har lösts upp. Häll i resten av havredrycken.

  2. 2

    Blanda mjöl, socker och salt i en bunke och blanda ner i degvätskan. Klicka i smöret. Arbeta till en blank och smidig deg, ca 10 min för hand eller ca 5 min i maskin. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 1 ½ timme.

  3. 3

    Stjälp upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 24 bitar. Forma bollar med mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.

  4. 4

    Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen, 10–15 min. Låt svalna under bakduk på galler.

  5. 5

    Vispa grädden fluffig. Skär av lock på bullarna. Hyvla skivor av mandelmassan med en osthyvel. Lägg skivorna på semmelbullarna. Klicka på grädde och lägg på locken. Skär ut en hjärtform av papper och lägg på locken. Pudra över florsocker så att det blir ett fint hjärtmönster.

Servering

Lika perfekt på Alla hjärtans dag som på Fettisdagen.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Använd så lite mjöl som möjligt vid utbakningen för att behålla saftigheten!
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Maria Burlin

    Suveränt bra recept, luftiga goda bullar.