Kall ättiksinkokt lax med krutonger, dillcrème och grön sparris

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(16)

Den inkokta laxen är perfekt för buffén. Ljuvligt god med sås med smak av citron och dill.

Tillagningstid: 30 minuter + 4 timmar i kylskåp
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 600 g laxfilé
  • Lag:
  • 1.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 10 hela vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 msk salt
  • Krutonger:
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl bröd tärningar, gärna av surdegsbröd
  • 1 tsk flingsalt
  • Dillcrème:
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 0.5 tsk flingsalt
  • Till servering:
  • 250 g kokt eller grillad grön sparris

Gör så här

  1. Skär laxen i 3-4 cm stora kuber och lägg dem i en ugnsfast form. Låt laxen ligga framme i rumstemperatur medan du kokar lagen. Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp.
  2. Slå på den varma lagen över laxen så fisken täcks helt av lagen. Täck noga formen med plastfilm. Låt stå ca 30 minuter framme på bänken. Laxen ska ha en innertemperatur på cirka 48-50 grader när den är klar, använd gärna en stektermometer.
  3. Ställ in formen med laxen i kylskåpet minst 4 timmar men gärna över natten.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i brödtärningarna, salta och låt dem få färg. Blanda ingredienserna till dillcrèmen. Ansa sparrisen och koka den i saltat vatten 2 minuter.
  5. Servera laxen med knapriga krutonger, dillcrème och varm grön sparris.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2012-07-16

Ugnstemperaturen var en felaktig uppgift i det här receptet. Det är rättat nu.

ann-kristin.pettersson

2012-07-15

Jag brukar kunna tyda recept bra!Men här blir jag inte klok på dessa 150 gr. Hur menar Ni? Med vänlig hälsning Ann-Kristin Pettersson

Christina Hoffman orlich

2012-06-11

Varför står det en ugnstemp på 150 gr ovanför ingredienserna.

Liknande recept

Spara recept

Laxsallad med hackat ägg

Betyg
Betyg
(66)
Spara recept

Fiskpaté

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Senapssill och lingonsill

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Spicy tuna roll

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Inkokt lax

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Gravad röding

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Spett med bläckfisk och räkor

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Lax med paprika

Betyg
Betyg
(10)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 600 g laxfilé
  • Lag:
  • 1.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 10 hela vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 msk salt
  • Krutonger:
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl bröd tärningar, gärna av surdegsbröd
  • 1 tsk flingsalt
  • Dillcrème:
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 0.5 tsk flingsalt
  • Till servering:
  • 250 g kokt eller grillad grön sparris

Kall ättiksinkokt lax med krutonger, dillcrème och grön sparris

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(16)

Den inkokta laxen är perfekt för buffén. Ljuvligt god med sås med smak av citron och dill.

Tillagningstid: 30 minuter + 4 timmar i kylskåp
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär laxen i 3-4 cm stora kuber och lägg dem i en ugnsfast form. Låt laxen ligga framme i rumstemperatur medan du kokar lagen. Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp.
  2. Slå på den varma lagen över laxen så fisken täcks helt av lagen. Täck noga formen med plastfilm. Låt stå ca 30 minuter framme på bänken. Laxen ska ha en innertemperatur på cirka 48-50 grader när den är klar, använd gärna en stektermometer.
  3. Ställ in formen med laxen i kylskåpet minst 4 timmar men gärna över natten.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i brödtärningarna, salta och låt dem få färg. Blanda ingredienserna till dillcrèmen. Ansa sparrisen och koka den i saltat vatten 2 minuter.
  5. Servera laxen med knapriga krutonger, dillcrème och varm grön sparris.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2012-07-16

Ugnstemperaturen var en felaktig uppgift i det här receptet. Det är rättat nu.

ann-kristin.pettersson

2012-07-15

Jag brukar kunna tyda recept bra!Men här blir jag inte klok på dessa 150 gr. Hur menar Ni? Med vänlig hälsning Ann-Kristin Pettersson

Christina Hoffman orlich

2012-06-11

Varför står det en ugnstemp på 150 gr ovanför ingredienserna.

Liknande recept

Spara recept

Laxsallad med hackat ägg

Betyg
Betyg
(66)
Spara recept

Fiskpaté

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Senapssill och lingonsill

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Spicy tuna roll

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Inkokt lax

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Gravad röding

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Spett med bläckfisk och räkor

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Lax med paprika

Betyg
Betyg
(10)