Kall ättiksinkokt lax med krutonger, dillcrème och grön sparris
  • Tid 30 min + 4 timmar i kylskåp

Kall ättiksinkokt lax med krutonger, dillcrème och grön sparris

4 (16 betyg)

Den inkokta laxen är perfekt för buffén. Ljuvligt god med sås med smak av citron och dill.

  • Tillagningstid 30 min + 4 timmar i kylskåp
  • Ingredienser 16

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g laxfilé
Lag:
  • 1.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 3 msk salt
  • 10 hela vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
Krutonger:
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl bröd tärningar, gärna av surdegsbröd
  • 1 tsk flingsalt
Dillcrème:
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 0.5 tsk flingsalt
Till servering:
  • 250 g kokt eller grillad grön sparris
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär laxen i 3-4 cm stora kuber och lägg dem i en ugnsfast form. Låt laxen ligga framme i rumstemperatur medan du kokar lagen. Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp.

  2. 2

    Slå på den varma lagen över laxen så fisken täcks helt av lagen. Täck noga formen med plastfilm. Låt stå ca 30 minuter framme på bänken. Laxen ska ha en innertemperatur på cirka 48-50 grader när den är klar, använd gärna en stektermometer.

  3. 3

    Ställ in formen med laxen i kylskåpet minst 4 timmar men gärna över natten.

  4. 4

    Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i brödtärningarna, salta och låt dem få färg. Blanda ingredienserna till dillcrèmen. Ansa sparrisen och koka den i saltat vatten 2 minuter.

  5. 5

    Servera laxen med knapriga krutonger, dillcrème och varm grön sparris.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Mats, webbredaktionen

    Ugnstemperaturen var en felaktig uppgift i det här receptet. Det är rättat nu.

  • ann-kristin.pettersson

    Jag brukar kunna tyda recept bra!Men här blir jag inte klok på dessa 150 gr. Hur menar Ni? Med vänlig hälsning Ann-Kristin Pettersson

  • Christina Hoffman orlich

    Varför står det en ugnstemp på 150 gr ovanför ingredienserna.