Kaffekokt lamm
  • Tid 150 min

Kaffekokt lamm

3.67 (21 betyg)

Upptäck hur bra den roliga smakkombinationen kaffe och lamm är i en underbar afrikansk gryta.

  • Tillagningstid 150 min
  • Ingredienser 16

Ingredienser

4 portioner
  • 4 msk olja
  • 800 g lammgrytbitar med ben
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 2 delade gula lökar
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 liter vatten, plus lite till att späda med
  • 1 skivad röd chili
  • 1.5 msk riven ingefära
  • 4 skivade vitlöksklyftor
  • 1 dl starkt kaffe
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk soja
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Hetta upp hälften av oljan i en rymlig gryta. Bryn lammbitarna runt om på stark värme några minuter. Salta och peppra. Tillsätt lagerblad, kanelstång, lök, köttbuljongtärningar och vatten. Låt alltsammans koka upp, sänk värmen och koka lammet i drygt två timmar.

  2. 2

    Späd då och då med lite mer vatten. När köttet är mört och benen lätt ramlar av köttet silar du kokspadet, du behöver cirka hälften av vattnet du hade i från början. Lägg köttet åt sidan och ta eventuellt bort benbitarna.

  3. 3

    Häll i resten av oljan i grytan eller i en kastrull. Fräs chili, ingefära och vitlök någon minut. Tillsätt det silade spadet och kaffe. Koka sedan på stark värme tills såsen tjocknar lite, eller red såsen med en redning på majsena och vatten.

  4. 4

    Lägg i lammbitarna, tillsätt gärna kikärter, paprika och haricots verts och värm alltsammans. Tillsätt eventuellt soja för mer sälta och för lite mörkare färg.

Servering

Servera med quinoa, kikärtor och paprika.
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Tina

    Gudomligt gott!