Jureskogs coq au vin
  • Tid 45 min + 1 timme koktid

Jureskogs coq au vin

2.64 (14 betyg)

JURESKOGS COQ AU VIN

  • Tillagningstid 45 min + 1 timme koktid
  • Ingredienser 20

Ingredienser

6 portioner
  • 1 färsk kyckling (1,3 kg)
  • 300 g rökt sidfläsk
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 stora morötter i skivor
  • 1 purjolök i skivor
  • 750 ml fylligt rödvin
  • 4 timjankvistar
  • 2 rosmarinkvistar
  • 5 hackade vitlöksklyftor
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 lagerblad
  • 250 g små färska champinjoner
  • 1 msk smör
  • 250 g skalade schalottenlökar
  • 3 msk rumstempererat smör
  • 3 msk vetemjöl
Till servering:
  • Hackad persilja, gärna kruspersilja
  • potatispuré
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skölj kycklingen i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Dela kycklingen på mitten längs med ryggraden. Stycka varje halva i 4 jämnstora bitar; bröstet i 2 bitar (den med vingen lite mindre) och klubborna delas i lår och ben. Skär fläsket i 1⁄2-1 cm tjocka strimlor.

  2. 2

    Bryn kycklingbitarna runt om i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg dem i en rymlig gryta. Salta och peppra kycklingen. Häll av stekflottet men torka inte ur pannan. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan till senare. Stek morötter och purjolök hastigt i fettet från fläsket och lägg ner i grytan.

  3. 3

    Tillsätt vin, örter, vitlök, per- siljestjälkar och lagerblad. Låt koka upp. Koka under lock på svag värme ca 50 min. Kolla om köttet är mört med en provsticka, den ska gå lätt att få igenom. Stek svamparna i torr stekpanna tills all vätska ångat bort. Lägg i smör och lök, bryn ca 2 min och lägg över i grytan. Tillsätt även fläsket och låt koka ytterligare ca 10 min tills lökarna är mjuka.

  4. 4

    Sila av vätskan från grytan ner i en kastrull. Blanda ihop smör och mjöl med en gaffel. Lägg ner mjölblandningen i kastrullen och rör försiktigt tills det smält ut. Koka ca 3 min och rör då och då. Smaka ev av med salt och peppar. Häll tillbaka såsen i grytan och låt puttra ihop någon minut med kycklingen.

  5. 5

    Strö över rikligt med persilja vid servering och servera med potatispuré.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar