
Julkalkon
Betyg (1-5):
Ugnsstekt hel kalkon med glasering av honung, soja, ingefära och apelsin. Perfekta juliga smaker. Recept av Lotta Lundgren
Tillagningstid: 30 min + 3 timi ugn
Ugnstemperatur:175-200º
10 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 3 kg kalkon
- 60 g smör, rumsvarmt
- 2 msk salt
- Glasering
- 2 dl honung
- 2 msk kinesisk soja
- 2 msk vit balsamvinäger
- 2 tsk malen ingefära
- 1 apelsin, finrivet skal (endast det orangea)
Gör så här
- Ta bort ev inkråm ur kalkonen, skölj och klappa kalkonen torr med hushållspapper.
- Lossa försiktigt skinnet över bröstet på kalkonen med fingrarna och peta in smöret klickvis.
- Gnid in kalkonen med saltet och låt stå i rumstemperatur ca 1 tim.
- Bind upp kalkonen med steksnöre så att den håller ihop. Lägg kalkonen med bröstsidan nedåt på en plåt.
- Täck kalkonen med folie runt plåtens kanter och ställ in i nedre delen av ugnen.
- Ta bort folien efter ca 1 tim och tillaga ytterligare 1 ½ tim.
Glasering
- Vispa ihop alla ingredienser i en liten kastrull och sjud 10–15 min eller tills glaseringen tjocknat.
- Vänd kalkonen på plåten och låt ånga av. Höj ugnstemperaturen till 200°.
- Pensla på hälften av glaseringen och tillaga ytterligare 20 min i nedre delen av ugnen.
- Innertemperaturen där lårbenet är fäst vid kroppen ska vara 75° och köttsaften vara genomskinlig.
- Låt gärna kalkonen vila ca 15 min innan den skärs upp. Ringla över resterande glasering vid servering.
Julkalkon
Betyg (1-5):
Ugnsstekt hel kalkon med glasering av honung, soja, ingefära och apelsin. Perfekta juliga smaker. Recept av Lotta Lundgren
Tillagningstid: 30 min + 3 timi ugn
Ugnstemperatur:175-200º
10 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Ta bort ev inkråm ur kalkonen, skölj och klappa kalkonen torr med hushållspapper.
- Lossa försiktigt skinnet över bröstet på kalkonen med fingrarna och peta in smöret klickvis.
- Gnid in kalkonen med saltet och låt stå i rumstemperatur ca 1 tim.
- Bind upp kalkonen med steksnöre så att den håller ihop. Lägg kalkonen med bröstsidan nedåt på en plåt.
- Täck kalkonen med folie runt plåtens kanter och ställ in i nedre delen av ugnen.
- Ta bort folien efter ca 1 tim och tillaga ytterligare 1 ½ tim.
Glasering
- Vispa ihop alla ingredienser i en liten kastrull och sjud 10–15 min eller tills glaseringen tjocknat.
- Vänd kalkonen på plåten och låt ånga av. Höj ugnstemperaturen till 200°.
- Pensla på hälften av glaseringen och tillaga ytterligare 20 min i nedre delen av ugnen.
- Innertemperaturen där lårbenet är fäst vid kroppen ska vara 75° och köttsaften vara genomskinlig.
- Låt gärna kalkonen vila ca 15 min innan den skärs upp. Ringla över resterande glasering vid servering.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!