Jordgubbsflan
Jordgubbsflan
  • Tid 50 min + tid att kallna
  • Ugn 200º

Jordgubbsflan

4 (2 betyg)

Recept av Lena Söderström och foto: Eva Hildén Smith

  • Tillagningstid 50 min + tid att kallna
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

10 bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör, tärnat
  • 1 msk strösocker
  • 1 kylskåpskallt ägg
Vaniljkräm
  • 2.5 msk maizena
  • 3 msk strösocker
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 1.5 dl mjölk
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1 msk florsocker
Topping
  • 1 liter jordgubbar, delade
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Lägg mjöl, smör och socker i en matberedare med knivblad. Mixa tills det blir en smulig massa. Tillsätt ägget och kör maskinen tills det bildas en degboll.

  2. 2

    Tryck ut degen i en form med avtagbar kant, ca 26 cm i diameter. Låt stå i frys ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda flanen i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kallna.

  3. 3

    Rör ut Maizena, socker och vaniljpulver med hälften av mjölken i en non-stick-kastrull. Rör i resterande mjölk och 1 1/2 dl grädde. Sätt på låg/medelvärme och tillsätt äggulorna.

  4. 4

    Vispa konstant tills krämen tjocknat. Häll direkt över i en värmetålig skål att kallna. Vispa 2 dl grädde fast och vänd ihop med vaniljkrämen. Fördela krämen i flanen och toppa med jordgubbar. Pudra över florsocker.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Vinn tid med köpt vaniljvisp, eller blanda färdig vaniljsås med vispad grädde.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar