Jordgubbs- och rabarberpaj med pumpakärnor

Jordgubbs- och rabarberpaj med pumpakärnor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

En krispig paj som passar bra såväl sommardagar som mörka höstkvällar.

Tillagningstid: 50 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
  • Pajdeg:
  • 100 g smör
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 0.5 dl råsocker
  • 1 msk vatten
  • Fyllning:
  • 250 g frysta jordgubbar
  • 250 g frysta skivade rabarber
  • 1.5 dl socker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. Blanda smör, pumpakärnor, mjöl, havregryn och råsocker i en matberedare. Ta bort en tredjedel av blandningen och spara till toppingen.Tillsätt vattnet för pajdegen och blanda till en pajdeg.
  2. Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen i portionsformar och ställ kallt medan du gör fyllningen. Koka jordgubbar, rabarber och socker utan lock i 10 minuter så att en del av vätskan kokar bort. Blanda ut potatismjölet i vattnet för fyllningen och tillsätt i frukten.
  3. Förgrädda pajskalen i ca 5 min. Ta ut och fyll pajskalen med frukten och toppa med resterande pajdeg. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.

Servering

Servera med vaniljsås, gärna hemlagad.

Tips

Vill du hellre använda färska jordgubbar så motsvarar 0,5 liter färska 250 g frysta.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Fröken K

2014-05-31

Sagolikt god! Men jag förenklar och gör som en smulpaj med all deg ovanpå. Jag kokar heller inte bären/rabarbern utan lägger direkt i formen med socker och potatismjöl. Familjens absoluta favorit!

Minca

2012-09-19

Det finns ju laktosfria alternativ till dom flesta laktosingredienser, funkar bra att bara byta ut.

Lorentz Öhman

2012-06-06

I recepten borde det stå om de är laktosfria nu får man leta.

Jordgubbs- och rabarberpaj med pumpakärnor
11 st
  • Ingredienser (11)
  • Pajdeg:
  • 100 g smör
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 0.5 dl råsocker
  • 1 msk vatten
  • Fyllning:
  • 250 g frysta jordgubbar
  • 250 g frysta skivade rabarber
  • 1.5 dl socker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 msk vatten

Jordgubbs- och rabarberpaj med pumpakärnor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

En krispig paj som passar bra såväl sommardagar som mörka höstkvällar.

Tillagningstid: 50 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner

Gör så här

  1. Blanda smör, pumpakärnor, mjöl, havregryn och råsocker i en matberedare. Ta bort en tredjedel av blandningen och spara till toppingen.Tillsätt vattnet för pajdegen och blanda till en pajdeg.
  2. Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen i portionsformar och ställ kallt medan du gör fyllningen. Koka jordgubbar, rabarber och socker utan lock i 10 minuter så att en del av vätskan kokar bort. Blanda ut potatismjölet i vattnet för fyllningen och tillsätt i frukten.
  3. Förgrädda pajskalen i ca 5 min. Ta ut och fyll pajskalen med frukten och toppa med resterande pajdeg. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.

Servering

Servera med vaniljsås, gärna hemlagad.

Tips

Vill du hellre använda färska jordgubbar så motsvarar 0,5 liter färska 250 g frysta.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Fröken K

2014-05-31

Sagolikt god! Men jag förenklar och gör som en smulpaj med all deg ovanpå. Jag kokar heller inte bären/rabarbern utan lägger direkt i formen med socker och potatismjöl. Familjens absoluta favorit!

Minca

2012-09-19

Det finns ju laktosfria alternativ till dom flesta laktosingredienser, funkar bra att bara byta ut.

Lorentz Öhman

2012-06-06

I recepten borde det stå om de är laktosfria nu får man leta.