Hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås

Hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(16)

Bjud på hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås. Perfekt festmiddag!

Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
  • 800 g hjortfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk mortlad hel svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Grönpepparsås:
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk smör
  • 1 burk grönpeppar i lag
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk soja, eventuellt
  • 3 dl grädde
  • 0.5 dl konjak
  • 0.5 salt
  • Rostade svartrötter:
  • 1 kg svartrötter
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 msk flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Putsa köttet och dela i två bitar om det behövs. Rulla det sedan i salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet tills det är fin stekyta runt hela filén. Lägg över i en ugnsform och sätt i en stektermometer.
  2. Stek löken i smör tills den mjuknat utan att bli brun. Slå på avrunnen grönpeppar, vatten och vin. Låt koka ner i cirka 5 minuter.
  3. Häll i fond, soja, grädde och smaka av med salt. Låt småputtra ytterligare 5-10 minuter. Smaka eventuellt av med konjak.

Rostade svartrötter

  1. Skala och skär svartrötterna i 10 cm stavar. Lägg rötterna på en plåt och rulla dem i olja och salt. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
  2. Sätt in köttet i ugnen och stek till en innertemperatur på 58 grader.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anders

2018-05-19

Ordningsföljden är riktigt beskriven i receptet: tjocka svartrötter behövde mer än 20 minuter, köttet bara en kvart i ugnen. Jag använde 2 msk torkad grönpeppar, som jag blötlade i litet av vinet i 10 h.

Hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 800 g hjortfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk mortlad hel svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Grönpepparsås:
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk smör
  • 1 burk grönpeppar i lag
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk soja, eventuellt
  • 3 dl grädde
  • 0.5 dl konjak
  • 0.5 salt
  • Rostade svartrötter:
  • 1 kg svartrötter
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 msk flingsalt

Hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(16)

Bjud på hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås. Perfekt festmiddag!

Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Putsa köttet och dela i två bitar om det behövs. Rulla det sedan i salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet tills det är fin stekyta runt hela filén. Lägg över i en ugnsform och sätt i en stektermometer.
  2. Stek löken i smör tills den mjuknat utan att bli brun. Slå på avrunnen grönpeppar, vatten och vin. Låt koka ner i cirka 5 minuter.
  3. Häll i fond, soja, grädde och smaka av med salt. Låt småputtra ytterligare 5-10 minuter. Smaka eventuellt av med konjak.

Rostade svartrötter

  1. Skala och skär svartrötterna i 10 cm stavar. Lägg rötterna på en plåt och rulla dem i olja och salt. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
  2. Sätt in köttet i ugnen och stek till en innertemperatur på 58 grader.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anders

2018-05-19

Ordningsföljden är riktigt beskriven i receptet: tjocka svartrötter behövde mer än 20 minuter, köttet bara en kvart i ugnen. Jag använde 2 msk torkad grönpeppar, som jag blötlade i litet av vinet i 10 h.