
Hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås
Betyg (1-5):
Bjud på hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås. Perfekt festmiddag!
Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
- 800 g hjortfilé
- 1 msk flingsalt
- 1 tsk mortlad hel svartpeppar
- 1 msk smör
- Grönpepparsås:
- 1 liten gul lök
- 1 tsk smör
- 1 burk grönpeppar i lag
- 1 dl vatten
- 3 dl vitt vin
- 1 msk kalvfond
- 1 tsk soja, eventuellt
- 3 dl grädde
- 0.5 dl konjak
- 0.5 salt
- Rostade svartrötter:
- 1 kg svartrötter
- 2 msk olivolja
- 0.5 msk flingsalt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Putsa köttet och dela i två bitar om det behövs. Rulla det sedan i salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet tills det är fin stekyta runt hela filén. Lägg över i en ugnsform och sätt i en stektermometer.
- Stek löken i smör tills den mjuknat utan att bli brun. Slå på avrunnen grönpeppar, vatten och vin. Låt koka ner i cirka 5 minuter.
- Häll i fond, soja, grädde och smaka av med salt. Låt småputtra ytterligare 5-10 minuter. Smaka eventuellt av med konjak.
Rostade svartrötter
- Skala och skär svartrötterna i 10 cm stavar. Lägg rötterna på en plåt och rulla dem i olja och salt. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
- Sätt in köttet i ugnen och stek till en innertemperatur på 58 grader.
Hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås
Betyg (1-5):
Bjud på hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås. Perfekt festmiddag!
Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Putsa köttet och dela i två bitar om det behövs. Rulla det sedan i salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet tills det är fin stekyta runt hela filén. Lägg över i en ugnsform och sätt i en stektermometer.
- Stek löken i smör tills den mjuknat utan att bli brun. Slå på avrunnen grönpeppar, vatten och vin. Låt koka ner i cirka 5 minuter.
- Häll i fond, soja, grädde och smaka av med salt. Låt småputtra ytterligare 5-10 minuter. Smaka eventuellt av med konjak.
Rostade svartrötter
- Skala och skär svartrötterna i 10 cm stavar. Lägg rötterna på en plåt och rulla dem i olja och salt. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
- Sätt in köttet i ugnen och stek till en innertemperatur på 58 grader.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-05-19
Ordningsföljden är riktigt beskriven i receptet: tjocka svartrötter behövde mer än 20 minuter, köttet bara en kvart i ugnen. Jag använde 2 msk torkad grönpeppar, som jag blötlade i litet av vinet i 10 h.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Anders
2018-05-19
Ordningsföljden är riktigt beskriven i receptet: tjocka svartrötter behövde mer än 20 minuter, köttet bara en kvart i ugnen. Jag använde 2 msk torkad grönpeppar, som jag blötlade i litet av vinet i 10 h.