
Helstekt oxfilé med spenat- och chèvrelasagne
Betyg (1-5):
Fira in det nya året med en Lyxig helstekt oxfilé och en fantsatiskt smakrik spenat-och chèvrelasagne, Supergott!
Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:150º-200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 800 g oxfilé
- 2 tsk flingsalt
- 1 tsk svartpeppar
- smör, till stekning
- 500 g körsbärstomater på kvist
- timjan, till garnering
- Spenat- och chèvrelasagne
- 450 g fryst bladspenat, tinad
- 0.5 purjolök, tunt skivad
- 2 vitlöksklyftor, finrivna
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 4 dl mjölk
- 2 dl crème fraiche
- 150 g chèvre, smulad
- 250 g färska lasagneplattor
- 2 grillade paprikor, röda, i bitar
- 1.5 dl riven ost
- Madeirasås
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 1 msk smör
- 2 dl madeira, halvtorr
- 2 dl vatten
- 2 msk konc. oxfond
- 0.5 tsk kinesisk soja
- 1 msk maizena mörk redning
- 50 g smör
Gör så här
- Madeirasås: Fräs löken mjuk i smör. Häll på madeira, vatten, fond och soja. Låt sjuda ca 15 min. Mixa såsen slät med stavmixer. Red av såsen med maizena och vispa ner smöret strax före servering.
Oxfilé:
- Putsa oxfilén och krydda runtom med salt och peppar. Stek köttet runtom i smör till fin färg. Lägg köttet i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen på 150° till en innertemperatur på 55ᵒ, ca 25 min. Lägg in tomaterna (gärna med kvisten kvar) bredvid köttet och rosta tills de är mjuka. Låt köttet vila innan det skärs upp i skivor.
Lasagne:
- Öka ugnstemperaturen till 200°. Pressa lätt vätskan ur spenaten. Fräs purjolök och vitlök i olja tills löken mjuknat. Tillsätt spenat, salt och peppar och stek någon minut till. Vispa ihop mjölk, creme fraiche och chèvre.
- Varva lasagneplattorna med spenatblandning, chèvreblandning och paprika i en ugnsform. Toppa med riven ost. Tillaga mitt i ugnen tills lasagnen har fin färg, ca 25 min.
- Servera oxfilén med madeirasås, lasagne och ugnsrostade tomater. Garnera med timjan.
Tips

Använd färdiggrillade paprikor på burk.
Helstekt oxfilé med spenat- och chèvrelasagne
Betyg (1-5):
Fira in det nya året med en Lyxig helstekt oxfilé och en fantsatiskt smakrik spenat-och chèvrelasagne, Supergott!
Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:150º-200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Madeirasås: Fräs löken mjuk i smör. Häll på madeira, vatten, fond och soja. Låt sjuda ca 15 min. Mixa såsen slät med stavmixer. Red av såsen med maizena och vispa ner smöret strax före servering.
Oxfilé:
- Putsa oxfilén och krydda runtom med salt och peppar. Stek köttet runtom i smör till fin färg. Lägg köttet i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen på 150° till en innertemperatur på 55ᵒ, ca 25 min. Lägg in tomaterna (gärna med kvisten kvar) bredvid köttet och rosta tills de är mjuka. Låt köttet vila innan det skärs upp i skivor.
Lasagne:
- Öka ugnstemperaturen till 200°. Pressa lätt vätskan ur spenaten. Fräs purjolök och vitlök i olja tills löken mjuknat. Tillsätt spenat, salt och peppar och stek någon minut till. Vispa ihop mjölk, creme fraiche och chèvre.
- Varva lasagneplattorna med spenatblandning, chèvreblandning och paprika i en ugnsform. Toppa med riven ost. Tillaga mitt i ugnen tills lasagnen har fin färg, ca 25 min.
- Servera oxfilén med madeirasås, lasagne och ugnsrostade tomater. Garnera med timjan.
Tips

Använd färdiggrillade paprikor på burk.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-10-30
Hej Kristina! Testa med fetaost eller en annan lagrad ost. Mvh Maja, redaktör
2020-10-26
Kan man byta ut chèvren mot någon annan ost?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-10-30
Hej Kristina! Testa med fetaost eller en annan lagrad ost. Mvh Maja, redaktör
Kristina
2020-10-26
Kan man byta ut chèvren mot någon annan ost?