Helstekt oxfilé med ångat grönt och bearnaisesås

Helstekt oxfilé med ångat grönt och bearnaisesås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

Helstekt oxfilé med friterad grönkål och ångad blomkål och sockerärtor som toppas med en hemgjord bearnaise. Perfekt till nyårsmiddagen.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º-225º
4 portioner
  • 600 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 100 g färsk grönkål
  • neutral olja, till fritering
  • 150 g sockerärter
  • 160 g rädisa
  • 200 g romanesco- blomkål
  • 200 g blomkål
  • 500 g sötpotatisfries
  • 200 g smör
  • Bearnaisesås
  • 0.5 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 färsk dragon kvistar
  • 0.5 kruka kruspersilja, stjälk och blad
  • 3 äggulor
  • 1 msk finhackad dragon
  • 1 msk finhackad persilja

Gör så här

  1. Putsa köttet från eventuella senor. Krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna ordentligt och bryn köttet runt om i smör på hög värme. Lägg köttet i en ugnsform och stick in termometern i den tjockaste delen.
  2. Plocka bladen av grönkålen och fritera krispiga i en kastrull med olja. Låt rinna av på hushållspapper. Skär sockerärterna i strimlor på längden och dela rädisorna på mitten. Skär blomkålen i små fina buketter.
  3. Sätt ugnen på 175˚. Tillaga köttet till en innertemperatur på 55–58˚. Låt vila till servering på en skärbräda. Höj värmen till 225˚ och rosta sötpotatisen tills den är krispig, ca 20 min.

Bearnaisesås:

  1. Koka vatten, vinäger, lök, dragon och stjälkarna av persiljan tills bara ½ dl återstår, ca 3 min. Sila ner vätskan i en rostfri bunke. Smält smöret. Vispa äggulorna lätt och häll ner dem i den rostfria bunken. Häll i det smälta smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Sätt den rostfria bunken över ett vattenbad när cirka hälften av smöret är kvar. Fortsätt hälla i smöret och vispa kraftigt tills det blir en tjock krämig sås. Ta bort från värmen. Tillsätt dragon och persilja. Smaka av med salt.
  2. Ånga grönsakerna lätt mjuka (ca 5 min) i ett durkslag över kokande vatten med lock över (eller i ångkastrull). Strö över salt och fördela grönsaker, kött i tunna skivor och lite sås på fyra tallrikar. Toppa med grönkålen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Charlotte

2020-02-15

Sååå gott!!!

Helstekt oxfilé med ångat grönt och bearnaisesås
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 600 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 100 g färsk grönkål
  • neutral olja, till fritering
  • 150 g sockerärter
  • 160 g rädisa
  • 200 g romanesco- blomkål
  • 200 g blomkål
  • 500 g sötpotatisfries
  • 200 g smör
  • Bearnaisesås
  • 0.5 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 färsk dragon kvistar
  • 0.5 kruka kruspersilja, stjälk och blad
  • 3 äggulor
  • 1 msk finhackad dragon
  • 1 msk finhackad persilja

Helstekt oxfilé med ångat grönt och bearnaisesås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

Helstekt oxfilé med friterad grönkål och ångad blomkål och sockerärtor som toppas med en hemgjord bearnaise. Perfekt till nyårsmiddagen.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º-225º
4 portioner

Gör så här

  1. Putsa köttet från eventuella senor. Krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna ordentligt och bryn köttet runt om i smör på hög värme. Lägg köttet i en ugnsform och stick in termometern i den tjockaste delen.
  2. Plocka bladen av grönkålen och fritera krispiga i en kastrull med olja. Låt rinna av på hushållspapper. Skär sockerärterna i strimlor på längden och dela rädisorna på mitten. Skär blomkålen i små fina buketter.
  3. Sätt ugnen på 175˚. Tillaga köttet till en innertemperatur på 55–58˚. Låt vila till servering på en skärbräda. Höj värmen till 225˚ och rosta sötpotatisen tills den är krispig, ca 20 min.

Bearnaisesås:

  1. Koka vatten, vinäger, lök, dragon och stjälkarna av persiljan tills bara ½ dl återstår, ca 3 min. Sila ner vätskan i en rostfri bunke. Smält smöret. Vispa äggulorna lätt och häll ner dem i den rostfria bunken. Häll i det smälta smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Sätt den rostfria bunken över ett vattenbad när cirka hälften av smöret är kvar. Fortsätt hälla i smöret och vispa kraftigt tills det blir en tjock krämig sås. Ta bort från värmen. Tillsätt dragon och persilja. Smaka av med salt.
  2. Ånga grönsakerna lätt mjuka (ca 5 min) i ett durkslag över kokande vatten med lock över (eller i ångkastrull). Strö över salt och fördela grönsaker, kött i tunna skivor och lite sås på fyra tallrikar. Toppa med grönkålen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Charlotte

2020-02-15

Sååå gott!!!