
Helstekt oxfilé med ångat grönt och bearnaisesås
Betyg (1-5):
Helstekt oxfilé med friterad grönkål och ångad blomkål och sockerärtor som toppas med en hemgjord bearnaise. Perfekt till nyårsmiddagen.
Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º-225º
4 portioner
- 600 g oxfilé
- 1 msk flingsalt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 1 msk smör
- 100 g färsk grönkål
- neutral olja, till fritering
- 150 g sockerärter
- 160 g rädisa
- 200 g romanesco- blomkål
- 200 g blomkål
- 500 g sötpotatisfries
- 200 g smör
- Bearnaisesås
- 0.5 dl vatten
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 schalottenlök, finhackad
- 2 färsk dragon kvistar
- 0.5 kruka kruspersilja, stjälk och blad
- 3 äggulor
- 1 msk finhackad dragon
- 1 msk finhackad persilja
Gör så här
- Putsa köttet från eventuella senor. Krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna ordentligt och bryn köttet runt om i smör på hög värme. Lägg köttet i en ugnsform och stick in termometern i den tjockaste delen.
- Plocka bladen av grönkålen och fritera krispiga i en kastrull med olja. Låt rinna av på hushållspapper. Skär sockerärterna i strimlor på längden och dela rädisorna på mitten. Skär blomkålen i små fina buketter.
- Sätt ugnen på 175˚. Tillaga köttet till en innertemperatur på 55–58˚. Låt vila till servering på en skärbräda. Höj värmen till 225˚ och rosta sötpotatisen tills den är krispig, ca 20 min.
Bearnaisesås:
- Koka vatten, vinäger, lök, dragon och stjälkarna av persiljan tills bara ½ dl återstår, ca 3 min. Sila ner vätskan i en rostfri bunke. Smält smöret. Vispa äggulorna lätt och häll ner dem i den rostfria bunken. Häll i det smälta smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Sätt den rostfria bunken över ett vattenbad när cirka hälften av smöret är kvar. Fortsätt hälla i smöret och vispa kraftigt tills det blir en tjock krämig sås. Ta bort från värmen. Tillsätt dragon och persilja. Smaka av med salt.
- Ånga grönsakerna lätt mjuka (ca 5 min) i ett durkslag över kokande vatten med lock över (eller i ångkastrull). Strö över salt och fördela grönsaker, kött i tunna skivor och lite sås på fyra tallrikar. Toppa med grönkålen.
Helstekt oxfilé med ångat grönt och bearnaisesås
Betyg (1-5):
Helstekt oxfilé med friterad grönkål och ångad blomkål och sockerärtor som toppas med en hemgjord bearnaise. Perfekt till nyårsmiddagen.
Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º-225º
4 portioner
Gör så här
- Putsa köttet från eventuella senor. Krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna ordentligt och bryn köttet runt om i smör på hög värme. Lägg köttet i en ugnsform och stick in termometern i den tjockaste delen.
- Plocka bladen av grönkålen och fritera krispiga i en kastrull med olja. Låt rinna av på hushållspapper. Skär sockerärterna i strimlor på längden och dela rädisorna på mitten. Skär blomkålen i små fina buketter.
- Sätt ugnen på 175˚. Tillaga köttet till en innertemperatur på 55–58˚. Låt vila till servering på en skärbräda. Höj värmen till 225˚ och rosta sötpotatisen tills den är krispig, ca 20 min.
Bearnaisesås:
- Koka vatten, vinäger, lök, dragon och stjälkarna av persiljan tills bara ½ dl återstår, ca 3 min. Sila ner vätskan i en rostfri bunke. Smält smöret. Vispa äggulorna lätt och häll ner dem i den rostfria bunken. Häll i det smälta smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Sätt den rostfria bunken över ett vattenbad när cirka hälften av smöret är kvar. Fortsätt hälla i smöret och vispa kraftigt tills det blir en tjock krämig sås. Ta bort från värmen. Tillsätt dragon och persilja. Smaka av med salt.
- Ånga grönsakerna lätt mjuka (ca 5 min) i ett durkslag över kokande vatten med lock över (eller i ångkastrull). Strö över salt och fördela grönsaker, kött i tunna skivor och lite sås på fyra tallrikar. Toppa med grönkålen.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Charlotte
2020-02-15
Sååå gott!!!