Gryta med grönkål och rostade rotfrukter

Gryta med grönkål och rostade rotfrukter

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Vegetarisk gryta med grönkål. Recept från kokboken Rötter och knölar av Amanda Hellberg och Eveline Johnsson.

Tillagningstid: 35 min
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
  • 200 g palsternackor
  • 200 g sötpotatis
  • 300 g blomkål
  • 1 paprika
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 liter färsk grönkål, strimlad
  • 1.5 dl vatten
  • 2 små gula lökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 800 g krossade tomater
  • ev vatten
  • 3 färska tomat, tärnade
  • salt och peppar
  • Till servering
  • 4 ägg
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och tärna palsternackor och sötpotatis grovt. Skär blomkål och paprika i bitar. Fördela grönsakerna på en ugnsplåt och vänd runt i olja. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Fräs grönkålen i olja i en stekpanna. Häll på vattnet och låt koka in i kålen. Tillsätt lök och vitlök och fräs med tills löken är mjuk utan att få färg. Häll i krossade tomater och lägg ner de rostade grönsakerna.
  3. Låt småputtra ca 5 min. Späd ev med vatten. Smaka av med salt och peppar. Dra grytan från värmen och tillsätt tomaterna.

Pocherat ägg:

  1. Koka upp 2–3 liter vatten i en kastrull. Tillsätt salt och vinäger. Knäck äggen i var sin kopp. Rör om i vattnet så att det bildas en virvel och lägg försiktigt ner ägget. Låt sjuda 2–3 min och lyft upp med en hålslev.
  2. Gör likadant med resten av äggen (om man är van kan man göra två åt gången).

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Gryta med grönkål och rostade rotfrukter
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 200 g palsternackor
  • 200 g sötpotatis
  • 300 g blomkål
  • 1 paprika
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 liter färsk grönkål, strimlad
  • 1.5 dl vatten
  • 2 små gula lökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 800 g krossade tomater
  • ev vatten
  • 3 färska tomat, tärnade
  • salt och peppar
  • Till servering
  • 4 ägg
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0.5 tsk salt

Gryta med grönkål och rostade rotfrukter

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Vegetarisk gryta med grönkål. Recept från kokboken Rötter och knölar av Amanda Hellberg och Eveline Johnsson.

Tillagningstid: 35 min
Ugnstemperatur:225º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och tärna palsternackor och sötpotatis grovt. Skär blomkål och paprika i bitar. Fördela grönsakerna på en ugnsplåt och vänd runt i olja. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Fräs grönkålen i olja i en stekpanna. Häll på vattnet och låt koka in i kålen. Tillsätt lök och vitlök och fräs med tills löken är mjuk utan att få färg. Häll i krossade tomater och lägg ner de rostade grönsakerna.
  3. Låt småputtra ca 5 min. Späd ev med vatten. Smaka av med salt och peppar. Dra grytan från värmen och tillsätt tomaterna.

Pocherat ägg:

  1. Koka upp 2–3 liter vatten i en kastrull. Tillsätt salt och vinäger. Knäck äggen i var sin kopp. Rör om i vattnet så att det bildas en virvel och lägg försiktigt ner ägget. Låt sjuda 2–3 min och lyft upp med en hålslev.
  2. Gör likadant med resten av äggen (om man är van kan man göra två åt gången).

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!