Gryta med grönkål och rostade rotfrukter
  • Tid 35 min
  • Ugn 225º

Gryta med grönkål och rostade rotfrukter

3.67 (3 betyg)

Receptet hittar du i kokboken Rötter och knölar av Amanda Hellberg och Eveline Johnsson.

  • Tillagningstid 35 min
  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

4 portioner
  • 200 g palsternackor
  • 200 g sötpotatis
  • 300 g blomkål
  • 1 paprika
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 liter färsk grönkål, strimlad
  • 1.5 dl vatten
  • 2 små gula lökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 800 g krossade tomater
  • ev vatten
  • 3 färska tomat, tärnade
  • salt och peppar
Till servering
  • 4 ägg
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0.5 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 225°. Skala och tärna palsternackor och sötpotatis grovt. Skär blomkål och paprika i bitar. Fördela grönsakerna på en ugnsplåt och vänd runt i olja. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.

  2. 2

    Fräs grönkålen i olja i en stekpanna. Häll på vattnet och låt koka in i kålen. Tillsätt lök och vitlök och fräs med tills löken är mjuk utan att få färg. Häll i krossade tomater och lägg ner de rostade grönsakerna.

  3. 3

    Låt småputtra ca 5 min. Späd ev med vatten. Smaka av med salt och peppar. Dra grytan från värmen och tillsätt tomaterna.

Pocherat ägg:

  1. 1

    Koka upp 2–3 liter vatten i en kastrull. Tillsätt salt och vinäger. Knäck äggen i var sin kopp. Rör om i vattnet så att det bildas en virvel och lägg försiktigt ner ägget. Låt sjuda 2–3 min och lyft upp med en hålslev.

  2. 2

    Gör likadant med resten av äggen (om man är van kan man göra två åt gången).

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar