Grönkålspaj med ädelost

Grönkålspaj med ädelost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Grönkålspaj formad som en julgran med ädelost och valnötter. Perfekt att bjuda på till glöggminglet, låt alla gäster bryta en gren direkt från skärbrädan.

Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:200º
6 bufféportioner
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 100 g grönkål, strimlad
  • 150 g ädelost
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 1 dl crème fraiche
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 530 g kyld smördeg (2 frp)
  • 1 ägg, till pensling

Gör så här

  1. Stek löken i smör tills den är mjuk. Tillsätt grönkålen och stek tills den mjuknat.
  2. Sätt ugnen på 200°. Bryt osten i bitar. Blanda ost, valnötter, crème fraiche, salt och peppar med grönkålen.
  3. Skär smördegsarken till formen av två granar. Fördela fyllningen på den ena smördegsgranen och lägg den andra ovanpå.
  4. Skär remsor längs med sidorna av granen som grenar, och tvinna dem. Vispa lätt upp ägget och pensla pajen. Grädda mitt i ugnen till fin färg, ca 25 min.

Tips

Pajen går bra att laga i en vanlig pajform också.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-12-20

Hej Ingrid, det går fint att använda fryst grönkål! Låt den tina och krama sedan ur den ordentligt. God jul!

Ingrid

2021-12-18

Kan man använda fryst grönkål?

VEG

2021-12-18

Allergi mot valnöt i familjen (även pecannöt), vad kan man ersätta det med?

Checkbox Coop

2021-12-16

Hej Linda, det går att lägga en som botten och en som lock! Alternativt tar du bara en frp smördeg och det du skär bort från kanterna lägger du som lock. Den kommer dock inte bli som en klassisk paj med äggstanning eftersom det inte är så stor mängd fyllning, utan mer likt en börek. Lycka till!

Linda

2021-12-14

Om jag gör i vanlig pajform, ska jag ha en deg som botten och en som lock? Behövs botten förgräddas?

Checkbox Coop

2021-12-10

Hej Helene, vi har inte provat det men det går säkert bra! Då får du kanske justera tillagningstiden lite bara. Lycka till och meddela gärna hur det blir!

Helene

2021-12-08

Kan man ha paj eller pizzadeg i stället för snördeg?

Grönkålspaj med ädelost
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 100 g grönkål, strimlad
  • 150 g ädelost
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 1 dl crème fraiche
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 530 g kyld smördeg (2 frp)
  • 1 ägg, till pensling

Grönkålspaj med ädelost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Grönkålspaj formad som en julgran med ädelost och valnötter. Perfekt att bjuda på till glöggminglet, låt alla gäster bryta en gren direkt från skärbrädan.

Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:200º
6 bufféportioner

Gör så här

  1. Stek löken i smör tills den är mjuk. Tillsätt grönkålen och stek tills den mjuknat.
  2. Sätt ugnen på 200°. Bryt osten i bitar. Blanda ost, valnötter, crème fraiche, salt och peppar med grönkålen.
  3. Skär smördegsarken till formen av två granar. Fördela fyllningen på den ena smördegsgranen och lägg den andra ovanpå.
  4. Skär remsor längs med sidorna av granen som grenar, och tvinna dem. Vispa lätt upp ägget och pensla pajen. Grädda mitt i ugnen till fin färg, ca 25 min.

Tips

Pajen går bra att laga i en vanlig pajform också.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-12-20

Hej Ingrid, det går fint att använda fryst grönkål! Låt den tina och krama sedan ur den ordentligt. God jul!

Ingrid

2021-12-18

Kan man använda fryst grönkål?

VEG

2021-12-18

Allergi mot valnöt i familjen (även pecannöt), vad kan man ersätta det med?

Checkbox Coop

2021-12-16

Hej Linda, det går att lägga en som botten och en som lock! Alternativt tar du bara en frp smördeg och det du skär bort från kanterna lägger du som lock. Den kommer dock inte bli som en klassisk paj med äggstanning eftersom det inte är så stor mängd fyllning, utan mer likt en börek. Lycka till!

Linda

2021-12-14

Om jag gör i vanlig pajform, ska jag ha en deg som botten och en som lock? Behövs botten förgräddas?

Checkbox Coop

2021-12-10

Hej Helene, vi har inte provat det men det går säkert bra! Då får du kanske justera tillagningstiden lite bara. Lycka till och meddela gärna hur det blir!

Helene

2021-12-08

Kan man ha paj eller pizzadeg i stället för snördeg?