Grillade fisk- och skaldjursspett
  • Tid 75 min

Grillade fisk- och skaldjursspett

2.94 (18 betyg)

Fisk och skaldjur passar bra att grilla naturella, men det är också gott att smaksätta dem med en marinad. I detta recept med lagerblad och lime.

  • Tillagningstid 75 min
  • Ingredienser 18

Ingredienser

10 portioner
  • 1 kg laxfilé utan skinn
  • 1 kg stora räkor eller pilgrimsmusslor
  • 10 lagerblad
  • 2 lime, i klyftor
Rucoladressing:
  • 100 g rucolasallad
  • 0.5 msk dijonsenap
  • 2.5 dl olivolja
  • 1.5 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0.5 lime, pressad saft
Grillad sparris:
  • 700 g grön sparris
  • 1 msk olivolja
Garnering:
  • 50 g rostade pinjenötter
  • 50 g hyvlad parmesanost
  • 2 lime, i klyftor
  • 2 citroner, i klyftor
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Börja med dressingen. Kör sallad, senap och ½ deciliter olja finfördelat i en mixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills allt är blandat. Skär fiskköttet i kuber 4 x 4 centimeter. Om du använder räkor, skala dem inte. Marinera i ungfär en 1 timme. Se marinadrecept.

  2. 2

    Trä upp på blötlagda spett. Varva med lagerblad och limeklyftor. Blanda fisk och skaldjur eller grilla varje sort för sig om de har olika grilltider (se tabellen här bredvid). Dubbla spett gör det lättare att vända om bitarna är stora. Ett halster eller tätt galler, gärna av teflon, gör det enklare att hantera fisk och skaldjur. Det är viktigt att pensla halster eller galler med olja för att fisken ska lossna lätt.

  3. 3

    Se till att grillen är riktigt varm innan du börjar grilla. Det är lätt att fisken blir torr. Grilla därför inte för länge, den får gärna ha lite "kärna"! Det är också viktigt att inte vända fisken för tidigt, då fastnar den lätt.

  4. 4

    Skär av cirka 2 centimeter längst ner på sparrisen. Koka den i saltat vatten (2-3 kryddmått per liter) cirka 30 sekunder. Ta upp sparrisen, spola den kall och låt den rinna av ordentligt. Pensla med olja och grilla cirka 2 minuter runt om.

  5. 5

    Servera fiskspetten med sparris, dressing och gärna ett grönsaksspett med potatis. Garnera med pinjenötter, parmesanost, lime och citron.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar