Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill

Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Klassiskt recept på gravad lax med en frisk fänkålssallad med äpple och gurka. Gott på påskbuffén och julbordet. Recept av Eleonora von Essen.

Tillagningstid: 25 min + 2 dygn i kyl
6 bufféportioner
  • 1 kg laxfilé med skinn (mittbiten)
  • 4 msk socker
  • 3 msk salt
  • 1 tsk vitpepparkorn, grovt mortlade
  • 100 g dill, grovhackad
  • Fänkålssallad
  • 250 g fänkål
  • 200 g gurka
  • 1 grönt äpple, fint tärnat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0.5 dl finhackad dill
  • 1 krm svartpeppar
  • salt

Gör så här

  1. Dela laxen i två bitar och lägg i en form. Blanda socker, salt och vitpepparkorn. Fukta händerna och gnid in laxsidorna med sockerblandningen. Strö dillen över och lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Täck formen ordentligt med plast.
  2. Låt stå i kylen ca 2 dygn. Lägg på en tyngd, t ex ett mjölkpaket. Vänd laxen någon gång per dag. Skär den i tunna skivor på snedden vid servering.

Fänkålssallad:

  1. Hyvla fänkålen tunt på längden, gärna med mandolin. Spara fänkålsdillen till garnering. Skala gurkan och dela, kärna ur och tärna den. Blanda med fänkål och äpple.
  2. Vispa ihop olivolja, citronsaft, senap, dill och peppar. Blanda dressingen med salladen före servering och smaka av med salt. Lägg upp laxskivor på ett serveringsfat och lägg salladen ovanpå. Garnera med fänkålsdill.

Tips

Gravad lax håller max en vecka i kylen, men hållbarheten förkortas om laxen står framme länge i rumstemperatur.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2019-06-20

Hej Kerstin! Tyvärr hade saltet trillat bort, 3 msk ska det vara. Vi har lagt till det nu. Glad midsommar! /Elsa, webbredaktör

Kerstin

2019-06-18

Saknar saltmängden till gravningen? Hur mycket?

Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 kg laxfilé med skinn (mittbiten)
  • 4 msk socker
  • 3 msk salt
  • 1 tsk vitpepparkorn, grovt mortlade
  • 100 g dill, grovhackad
  • Fänkålssallad
  • 250 g fänkål
  • 200 g gurka
  • 1 grönt äpple, fint tärnat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0.5 dl finhackad dill
  • 1 krm svartpeppar
  • salt

Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Klassiskt recept på gravad lax med en frisk fänkålssallad med äpple och gurka. Gott på påskbuffén och julbordet. Recept av Eleonora von Essen.

Tillagningstid: 25 min + 2 dygn i kyl
6 bufféportioner

Gör så här

  1. Dela laxen i två bitar och lägg i en form. Blanda socker, salt och vitpepparkorn. Fukta händerna och gnid in laxsidorna med sockerblandningen. Strö dillen över och lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Täck formen ordentligt med plast.
  2. Låt stå i kylen ca 2 dygn. Lägg på en tyngd, t ex ett mjölkpaket. Vänd laxen någon gång per dag. Skär den i tunna skivor på snedden vid servering.

Fänkålssallad:

  1. Hyvla fänkålen tunt på längden, gärna med mandolin. Spara fänkålsdillen till garnering. Skala gurkan och dela, kärna ur och tärna den. Blanda med fänkål och äpple.
  2. Vispa ihop olivolja, citronsaft, senap, dill och peppar. Blanda dressingen med salladen före servering och smaka av med salt. Lägg upp laxskivor på ett serveringsfat och lägg salladen ovanpå. Garnera med fänkålsdill.

Tips

Gravad lax håller max en vecka i kylen, men hållbarheten förkortas om laxen står framme länge i rumstemperatur.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2019-06-20

Hej Kerstin! Tyvärr hade saltet trillat bort, 3 msk ska det vara. Vi har lagt till det nu. Glad midsommar! /Elsa, webbredaktör

Kerstin

2019-06-18

Saknar saltmängden till gravningen? Hur mycket?