Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill
Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill
  • Tid 25 min + 2 dygn i kyl

Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill

4 (1 betyg)

Magiskt gott med Fänkålssalladen till denna klassiska gravade lax. Recept av: Eleonora Von Essen och Foto: Eva Hildén Smith

  • Tillagningstid 25 min + 2 dygn i kyl
  • Ingredienser 14

Ingredienser

6 bufféportioner
  • 1 kg laxfilé med skinn (mittbiten)
  • 4 msk socker
  • 3 msk salt
  • 1 tsk vitpepparkorn, grovt mortlade
  • 100 g dill, grovhackad
Fänkålssallad
  • 250 g fänkål
  • 200 g gurka
  • 1 grönt äpple, fint tärnat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0.5 dl finhackad dill
  • 1 krm svartpeppar
  • salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dela laxen i två bitar. Blanda socker, salt och vitpepparkorn. Fukta händerna och gnid in laxsidorna med sockerblandningen. Strö dillen över och lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Täck formen ordentligt med plast.

  2. 2

    Låt stå i kylen ca 2 dygn. Lägg på en tyngd, t ex ett mjölkpaket. Vänd runt laxen någon gång per dag. Skär den i tunna skivor på snedden vid servering.

Fänkålssallad:

  1. 1

    Hyvla fänkålen tunt på längden, gärna med mandolin. Spara fänkålsdillen till garnering. Skala gurkan och dela, kärna ur och tärna den. Blanda med fänkål och äpple.

  2. 2

    Vispa ihop olivolja, citronsaft, senap, dill och peppar. Blanda dressingen med salladen före servering och smaka av med salt. Lägg upp laxskivor på ett serveringsfat och lägg salladen ovanpå. Garnera ev med fänkålsdill.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar