Fiskgryta med saffransaioli och krutonger

Fiskgryta med saffransaioli och krutonger

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

Vår godaste fiskgrytan görs med både lax, torsk och musslor och smaksätts med vitt vin och hummerfond. Serveras självklart med en saffransaioli. Recept av Sigrid Bárány

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
  • 250 g laxfilé
  • 250 g torsk eller annan vit fisk
  • 1 tsk salt
  • 300 g potatis
  • 200 g rotselleri
  • 200 g morot
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 liten purjolök, skivad
  • 1 liten fänkål, tärnad
  • 3 tsk mald koriander
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk dillfrön
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 400 g passerade tomater
  • 3 msk hummerfond
  • 0.5 apelsin, finrivet skal (endast det orangea)
  • 0.5 dl hackad dill
  • salt och vitpeppar
  • 1 nät färska blåmusslor
  • Saffransaioli
  • 1 ägg
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0.5 g saffran
  • 0.5 dl olivolja
  • 2.5 dl neutral olja
  • salt

Gör så här

  1. Skär lax och torsk i fyra portionsbitar vardera. Salta fisken och låt stå tills den ska in i ugnen. Skala och tärna potatis, rotselleri och morot i lika stora bitar.
  2. Fräs lök, purjolök, fänkål och mortlade kryddor i olja tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt vin, vatten, passerade tomater och fond. Sätt på lock och låt sjuda 10 min.
  3. Lägg i potatis, rotselleri och morot och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, 10–15 min. Tillsätt apelsinskal och dill och smaka av med salt och peppar.
  4. Skrubba rent musslorna och lägg i grytan. Sätt på locket och låt koka ca 3 min. Släng de musslor som inte öppnat sig.

Saffransaioli

  1. Lägg alla ingredienser utom oljan i en bunke. Vispa med elvisp eller mixerstav. Häll i oljan lite i taget under tiden maskinen är igång. Det blir tjockare ju mer olja som tillsätts. Smaka av aiolin med salt.
  2. Sätt ugnen på 150°. Lägg fiskbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 48°, 10–15 min. Servera grytan med den ugnsbakade fisken, saffransaioli och krutonger. Garnera med dill, timjan eller liknande.

Tips

Välj MSC-, ASC- eller KRAV-märkt fisk (och skaldjur), så vet du att den är hållbar.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

Fiskgryta med saffransaioli och krutonger
31 st
  • Ingredienser (31)
  • 250 g laxfilé
  • 250 g torsk eller annan vit fisk
  • 1 tsk salt
  • 300 g potatis
  • 200 g rotselleri
  • 200 g morot
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 liten purjolök, skivad
  • 1 liten fänkål, tärnad
  • 3 tsk mald koriander
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk dillfrön
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 400 g passerade tomater
  • 3 msk hummerfond
  • 0.5 apelsin, finrivet skal (endast det orangea)
  • 0.5 dl hackad dill
  • salt och vitpeppar
  • 1 nät färska blåmusslor
  • Saffransaioli
  • 1 ägg
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0.5 g saffran
  • 0.5 dl olivolja
  • 2.5 dl neutral olja
  • salt

Fiskgryta med saffransaioli och krutonger

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

Vår godaste fiskgrytan görs med både lax, torsk och musslor och smaksätts med vitt vin och hummerfond. Serveras självklart med en saffransaioli. Recept av Sigrid Bárány

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
4 portioner

Gör så här

  1. Skär lax och torsk i fyra portionsbitar vardera. Salta fisken och låt stå tills den ska in i ugnen. Skala och tärna potatis, rotselleri och morot i lika stora bitar.
  2. Fräs lök, purjolök, fänkål och mortlade kryddor i olja tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt vin, vatten, passerade tomater och fond. Sätt på lock och låt sjuda 10 min.
  3. Lägg i potatis, rotselleri och morot och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, 10–15 min. Tillsätt apelsinskal och dill och smaka av med salt och peppar.
  4. Skrubba rent musslorna och lägg i grytan. Sätt på locket och låt koka ca 3 min. Släng de musslor som inte öppnat sig.

Saffransaioli

  1. Lägg alla ingredienser utom oljan i en bunke. Vispa med elvisp eller mixerstav. Häll i oljan lite i taget under tiden maskinen är igång. Det blir tjockare ju mer olja som tillsätts. Smaka av aiolin med salt.
  2. Sätt ugnen på 150°. Lägg fiskbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 48°, 10–15 min. Servera grytan med den ugnsbakade fisken, saffransaioli och krutonger. Garnera med dill, timjan eller liknande.

Tips

Välj MSC-, ASC- eller KRAV-märkt fisk (och skaldjur), så vet du att den är hållbar.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!