Croissanter
  • Ugn 225º

Croissanter

3.31 (16 betyg)

Luftiga och spröd croissanter fyllda med nyttiga och goda blåbär.

  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 225º

Tillagningstid: Arbetsid: 1 timme Jästid 10 timmar + 1 timme Grädd

Ingredienser

16 stycken
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 30 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl socker
  • 8 dl vetemjöl
  • 300 g kylskåpskallt smör
  • 1.5 dl blåbärssylt eller valfri smak
  • 1 ägg
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Värm mjölk och vatten till 37 grader. Lös upp jäst, salt och socker med den varma vätskan i en bunke. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastlåda med lock och låt jäsa cirka 10 timmar (eller över natten) i kylskåp.

  2. 2

    Kavla ut den kalla degen på mjölat bakbord till ett tunt ark, cirka 40x70 centimeter. Skär det kalla smöret med en osthyvel. Sprid ut det på halva delen av degen och vik över den andra halvan. Kavla ut degen igen och vik den i 3 lager. Kavla och vik likadant cirka 20 gånger till.

  3. 3

    Dela degen i 2 delar. Kavla ut dem till 2 rundlar, 30 centimeter i diameter. Skär varje rundel tvärsöver till 8 trekanter.

  4. 4

    Lägg en halv matsked sylt längs basen av trekanten och rulla ihop varje trekant från ytterkanten mot spetsen. Lägg dem med spetsen nedåt på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timme.

  5. 5

    Pensla croissanterna försiktigt med ett uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt dem svalna på ett galler utan bakduk.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • arne

    croissanter