Citrontårta med glasyr

Citrontårta med glasyr

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

Påsktårta med citron, hallon, grädde och citronglasyr. Enkelt recept på citrontårta som passar lika bra till födelsedagen elller kanske som midsommartårta?

Tillagningstid: 30 min + ugn och tid att svalna
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 225 g frysta hallon, tinade
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • Glasyr
  • 4 dl florsocker
  • 1 citron, finrivet skal och saft (det ska bli 5 msk vätska, späd ev med vatten)
  • Garnering
  • kinderägg, påskägg, mynta och ev mer rivet citronskal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form, 24 cm i diameter. (Om du vill ha en högre tårta, ta en mindre form.) Smält smöret i en kastrull.
  2. Vispa ägg, socker och citronskal (endast det gula) pösigt. Vänd ner mjöl, bakpulver och smör.
  3. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna helt.
  4. Mosa hallonen. Vispa grädde och citronskal till mjuka toppar.
  5. Dela kakan i två delar, bred på hallon och grädde på botten. Lägg på den andra delen.
  6. Blanda florsocker med citronskal och citronsaft och ev vatten. Häll glasyren på kakan. Garnera med kinderägg, mynta, påskägg och ev citronskal.

Tips

Dekorera med annan choklad eller godis, beroende på årstid.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-04-21

Hej på er! Vi har provlagat och dubbelkollat receptet och alla mått stämmer, men som ni skriver ska det vara hela ägg och inte bara äggula. Kakan ska vara mjuk och påminner lite om ambrosiakaka. Viktigt att inte vispa ner de torra ingredienserna, utan bara vända ner dem försiktigt. Lycka till med bakningen!

Cristina

2022-04-17

Till Melanie , Ja! du har rätt :) , Till slut jag tillsätt 3 ägg. Jag använde 24 cm form men jag fick en platt och hårt tårta :/ . Jag hoppas att Sara kan svara och förklara lite... Tack :)

Melanie

2022-04-17

Till Christina - Det står inte äggula i receptet utan ägg. Kan det vara därför det blev fel? Min blev ganska bra.... :)

Josie

2022-04-16

Fick en väldigt liten tårta! 🤯 Vår tårta blev väldigt hård och kompakt och känns mer som havreflarn snarare än sockerkaka... Fick såga hårt för att dela den 🙈 Är osäker på om den ska vara hård eller mjuk? Känns som något kanske blivit fel i beskrivningen i receptet som Christina sa? Ser inte lika stor och fluffig ut som på bilden...

Cristina

2022-04-16

Hej ! För att börja med är det bara 2 1/5 d mjöl? och bara äggula?.. Jag följde ditt recept men om jag tar bara äggula så är det jättetorr sen 2 1/5 dl mjöl? . Jag följde receptet precis som står och jag fick en jätte liten tårta :(( .. kanske är det når fel i ditt recept eller gör jag nåt fel ?? /Criss

Citrontårta med glasyr
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 225 g frysta hallon, tinade
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • Glasyr
  • 4 dl florsocker
  • 1 citron, finrivet skal och saft (det ska bli 5 msk vätska, späd ev med vatten)
  • Garnering
  • kinderägg, påskägg, mynta och ev mer rivet citronskal

Citrontårta med glasyr

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

Påsktårta med citron, hallon, grädde och citronglasyr. Enkelt recept på citrontårta som passar lika bra till födelsedagen elller kanske som midsommartårta?

Tillagningstid: 30 min + ugn och tid att svalna
Ugnstemperatur:175º
12 bitar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form, 24 cm i diameter. (Om du vill ha en högre tårta, ta en mindre form.) Smält smöret i en kastrull.
  2. Vispa ägg, socker och citronskal (endast det gula) pösigt. Vänd ner mjöl, bakpulver och smör.
  3. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna helt.
  4. Mosa hallonen. Vispa grädde och citronskal till mjuka toppar.
  5. Dela kakan i två delar, bred på hallon och grädde på botten. Lägg på den andra delen.
  6. Blanda florsocker med citronskal och citronsaft och ev vatten. Häll glasyren på kakan. Garnera med kinderägg, mynta, påskägg och ev citronskal.

Tips

Dekorera med annan choklad eller godis, beroende på årstid.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-04-21

Hej på er! Vi har provlagat och dubbelkollat receptet och alla mått stämmer, men som ni skriver ska det vara hela ägg och inte bara äggula. Kakan ska vara mjuk och påminner lite om ambrosiakaka. Viktigt att inte vispa ner de torra ingredienserna, utan bara vända ner dem försiktigt. Lycka till med bakningen!

Cristina

2022-04-17

Till Melanie , Ja! du har rätt :) , Till slut jag tillsätt 3 ägg. Jag använde 24 cm form men jag fick en platt och hårt tårta :/ . Jag hoppas att Sara kan svara och förklara lite... Tack :)

Melanie

2022-04-17

Till Christina - Det står inte äggula i receptet utan ägg. Kan det vara därför det blev fel? Min blev ganska bra.... :)

Josie

2022-04-16

Fick en väldigt liten tårta! 🤯 Vår tårta blev väldigt hård och kompakt och känns mer som havreflarn snarare än sockerkaka... Fick såga hårt för att dela den 🙈 Är osäker på om den ska vara hård eller mjuk? Känns som något kanske blivit fel i beskrivningen i receptet som Christina sa? Ser inte lika stor och fluffig ut som på bilden...

Cristina

2022-04-16

Hej ! För att börja med är det bara 2 1/5 d mjöl? och bara äggula?.. Jag följde ditt recept men om jag tar bara äggula så är det jättetorr sen 2 1/5 dl mjöl? . Jag följde receptet precis som står och jag fick en jätte liten tårta :(( .. kanske är det når fel i ditt recept eller gör jag nåt fel ?? /Criss