Citronstekt lamm med rostade morötter
  • Tid 2 tim
  • Ugn 150-250º

Citronstekt lamm med rostade morötter

3 (11 betyg)

Lammstek är den perfekta söndagsmiddagen, särskilt då man har många gäster vid bordet.

  • Tillagningstid 2 tim
  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 150-250º

Ingredienser

8 portioner
  • 1.2 kg benfri lammstek
  • 1 msk smör
  • 0.5 tsk salt
  • 2 dl kalvbuljong av fond
Marinad:
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk krossad svartpeppar
  • 1 dl färsk oregano
Rostade morötter:
  • 1 kg morötter, i bitar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
Till servering:
  • 1.5 kg kokt potatis
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda marinaden. Lägg köttet i en plastpåse och häll den över. Knyt ihop påsen och låt marinera minst ett par timmar i kylen - gärna över natten. Lyft upp köttet och skrapa bort marinaden.

  2. 2

    Bryn köttet runt om i fettet i en stekpanna, salta och lägg över i en ugnsform. Vispa ur stekpannan med lite varmt vatten och häll i formen. Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i nedre delen av ugnen i 150º varm ugn till 65º. Låt köttet vila minst 15 minuter innan det skärs upp.

  3. 3

    Vispa ur ugnsformen med kalvbuljongen, sila och servera som skysås.

  4. 4

    Höj ugnstemperaturen till 250º. Lägg morötter och vitlök i en ugnsform. Blanda resten av ingredienserna, ringla det över och blanda runt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter. Koka potatisen under tiden.

  5. 5

    Servera köttet med skysåsen, morötterna och potatisen.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • evaj1835@live.se

    Gott: