
Citronpaj med vit choklad
Sötsyrlig paj med citronkräm, vit choklad och glaserade frukter är en fröjd för ögat såväl som för smaklökarna. En citronpaj svår att stå emot!
- Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 125 g smör
- 1 ägg, endast vitan
- Citronkräm:
- 1 ägg, endast gulan
- 1 msk majsena
- 2 msk socker
- 2.5 dl mellangrädde
- 0.5 citron, rivet skal och pressad saft
- Pensling:
- 75 g Vit blockchoklad
- Garnering:
- 3 bananer
- 200 g jordgubbar
- 1 dl ljus gelé
Gör så här
- Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila i kylen ca 30 minuter.
Citronkräm
- Gör citronkrämen under tiden. Blanda äggula, Maizena, socker och grädde i en kastrull. Värm upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknar. Låt den svalna och smaksätt med rivet citronskal och pressad citronsaft.
- Sätt ugnen på 225°. Tryck ut degen i en pajform med låg kant, gärna med löstagbar botten. Nagga degen och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
- Riv den vita blockchokladen grovt över det varma pajskalet. Pensla ut chokladen så att den täcker skalet. Bred ut den kalla citronkrämen i pajskalet. Lägg på skivad frukt. Smält geléen och pensla över frukten.
Citronpaj med vit choklad
Sötsyrlig paj med citronkräm, vit choklad och glaserade frukter är en fröjd för ögat såväl som för smaklökarna. En citronpaj svår att stå emot!
Gör så här
- Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila i kylen ca 30 minuter.
Citronkräm
- Gör citronkrämen under tiden. Blanda äggula, Maizena, socker och grädde i en kastrull. Värm upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknar. Låt den svalna och smaksätt med rivet citronskal och pressad citronsaft.
- Sätt ugnen på 225°. Tryck ut degen i en pajform med låg kant, gärna med löstagbar botten. Nagga degen och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
- Riv den vita blockchokladen grovt över det varma pajskalet. Pensla ut chokladen så att den täcker skalet. Bred ut den kalla citronkrämen i pajskalet. Lägg på skivad frukt. Smält geléen och pensla över frukten.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-10-19
Hej Ulrika! Det går bra att använda en gelé som du köper i butik. Till exempel aprikosgelé. Mvh Maja/redaktör
2020-10-16
Jag saknar recept på gelén som ska vara överst. Inte självklart för mig hur man gör den även om jag antar att det är nåt med gelatin.
2017-04-25
Till Jessica: Ja, det är vit blockchoklad som används.
2017-04-22
Är det vit blockchoklad som används? På bilden är ju pajen ljus.
2017-01-03
Till Helen: Du har gjort allt rätt! Den ska vara hård.
2016-12-24
Blev hård när blockchokladen stelnade. Gjorde jag nått fel. Annars god.
2015-10-10
Mycket GOD!!!
2014-02-28
jag är mycket nöjd med massa recept så man kan varjerar med lagning.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-10-19
Hej Ulrika! Det går bra att använda en gelé som du köper i butik. Till exempel aprikosgelé. Mvh Maja/redaktör
Ulrika
2020-10-16
Jag saknar recept på gelén som ska vara överst. Inte självklart för mig hur man gör den även om jag antar att det är nåt med gelatin.
2017-04-25
Till Jessica: Ja, det är vit blockchoklad som används.
Jessica
2017-04-22
Är det vit blockchoklad som används? På bilden är ju pajen ljus.
2017-01-03
Till Helen: Du har gjort allt rätt! Den ska vara hård.
Helen
2016-12-24
Blev hård när blockchokladen stelnade. Gjorde jag nått fel. Annars god.
Eva Nilsson
2015-10-10
Mycket GOD!!!
Helene Gabriel
2014-02-28
jag är mycket nöjd med massa recept så man kan varjerar med lagning.