Citronpaj med vit choklad

Citronpaj med vit choklad

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(24)

Sötsyrlig paj med citronkräm, vit choklad och glaserade frukter är en fröjd för ögat såväl som för smaklökarna. En citronpaj svår att stå emot!

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225º
8 portioner
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 125 g smör
  • 1 ägg, endast vitan
  • Citronkräm:
  • 1 ägg, endast gulan
  • 1 msk majsena
  • 2 msk socker
  • 2.5 dl mellangrädde
  • 0.5 citron, rivet skal och pressad saft
  • Pensling:
  • 75 g Vit blockchoklad
  • Garnering:
  • 3 bananer
  • 200 g jordgubbar
  • 1 dl ljus gelé

Gör så här

  1. Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila i kylen ca 30 minuter.

Citronkräm

  1. Gör citronkrämen under tiden. Blanda äggula, Maizena, socker och grädde i en kastrull. Värm upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknar. Låt den svalna och smaksätt med rivet citronskal och pressad citronsaft.
  2. Sätt ugnen på 225°. Tryck ut degen i en pajform med låg kant, gärna med löstagbar botten. Nagga degen och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  3. Riv den vita blockchokladen grovt över det varma pajskalet. Pensla ut chokladen så att den täcker skalet. Bred ut den kalla citronkrämen i pajskalet. Lägg på skivad frukt. Smält geléen och pensla över frukten.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-10-19

Hej Ulrika! Det går bra att använda en gelé som du köper i butik. Till exempel aprikosgelé. Mvh Maja/redaktör

Ulrika

2020-10-16

Jag saknar recept på gelén som ska vara överst. Inte självklart för mig hur man gör den även om jag antar att det är nåt med gelatin.

Checkbox Coop

2017-04-25

Till Jessica: Ja, det är vit blockchoklad som används.

Jessica

2017-04-22

Är det vit blockchoklad som används? På bilden är ju pajen ljus.

Checkbox Coop

2017-01-03

Till Helen: Du har gjort allt rätt! Den ska vara hård.

Helen

2016-12-24

Blev hård när blockchokladen stelnade. Gjorde jag nått fel. Annars god.

Eva Nilsson

2015-10-10

Mycket GOD!!!

Helene Gabriel

2014-02-28

jag är mycket nöjd med massa recept så man kan varjerar med lagning.

Citronpaj med vit choklad
13 st
  • Ingredienser (13)
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 125 g smör
  • 1 ägg, endast vitan
  • Citronkräm:
  • 1 ägg, endast gulan
  • 1 msk majsena
  • 2 msk socker
  • 2.5 dl mellangrädde
  • 0.5 citron, rivet skal och pressad saft
  • Pensling:
  • 75 g Vit blockchoklad
  • Garnering:
  • 3 bananer
  • 200 g jordgubbar
  • 1 dl ljus gelé

Citronpaj med vit choklad

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(24)

Sötsyrlig paj med citronkräm, vit choklad och glaserade frukter är en fröjd för ögat såväl som för smaklökarna. En citronpaj svår att stå emot!

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225º
8 portioner

Gör så här

  1. Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila i kylen ca 30 minuter.

Citronkräm

  1. Gör citronkrämen under tiden. Blanda äggula, Maizena, socker och grädde i en kastrull. Värm upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknar. Låt den svalna och smaksätt med rivet citronskal och pressad citronsaft.
  2. Sätt ugnen på 225°. Tryck ut degen i en pajform med låg kant, gärna med löstagbar botten. Nagga degen och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  3. Riv den vita blockchokladen grovt över det varma pajskalet. Pensla ut chokladen så att den täcker skalet. Bred ut den kalla citronkrämen i pajskalet. Lägg på skivad frukt. Smält geléen och pensla över frukten.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-10-19

Hej Ulrika! Det går bra att använda en gelé som du köper i butik. Till exempel aprikosgelé. Mvh Maja/redaktör

Ulrika

2020-10-16

Jag saknar recept på gelén som ska vara överst. Inte självklart för mig hur man gör den även om jag antar att det är nåt med gelatin.

Checkbox Coop

2017-04-25

Till Jessica: Ja, det är vit blockchoklad som används.

Jessica

2017-04-22

Är det vit blockchoklad som används? På bilden är ju pajen ljus.

Checkbox Coop

2017-01-03

Till Helen: Du har gjort allt rätt! Den ska vara hård.

Helen

2016-12-24

Blev hård när blockchokladen stelnade. Gjorde jag nått fel. Annars god.

Eva Nilsson

2015-10-10

Mycket GOD!!!

Helene Gabriel

2014-02-28

jag är mycket nöjd med massa recept så man kan varjerar med lagning.