Ciabatta grundrecept

Ciabatta grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Klassiskt grundrecept på ciabatta, ett ljust och luftigt bröd. Baka till fest eller frukost, det blir en bra start på vilken dag som helst!

Tillagningstid: 1 dygn 3 timmar
Ugnstemperatur:225º
10 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Surdeg:
  • 1.5 dl vatten, fingervarmt, 37°
  • 15 g jäst
  • 1 dl rågmjöl
  • Efter 1 dygn:
  • 4 dl vatten, fingervarmt, 37°
  • 35 g jäst
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 6 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Surdegen: Rör ut jästen med vatten. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme cirka 1 dygn.

Nästa dag

  1. Rör ut jästen med vatten. Tillsätt salt, olja, surdeg, durumvetemjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt och länge, helst i maskin, tills den känns smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs den övertäckt 1 ½ - 2 timmar. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
  2. Tag upp degen på mjölat bakbord. Mjöla degen även ovanpå. Kavla ut den till en avlång kaka, cirka 30 x 50 cm. Skär den i 10 bitar, cirka 10 x 15 cm. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck eventuellt ut dem lite. Strö över lite vetemjöl. Jäs utan bakduk cirka 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



markbagaren(Claes)

2012-04-22

ciabatta betyder toffel på italienska, brödet har fått sitt namn eftersom det har formen av en toffel, lång och platt. Enligt min uppfattning är ugnstiden lite lång med den tempen. Skulle provat insättningstemp 250*c med ånga(kasta in 1/2 dl vatten på ugnsbotten) precis efter du satt in bröden. Sänk till 200*c och lufta ugnen några gånger i slutet av baktiden.

markbagaren(Claes)

2012-04-22

recepter är ju inte med surdeg utan med s.k poolish, alltså en fördeg. En fördeg kan står ca 5 timmar i rumstemp annars ska den stå svalt., dvs i kylskåp.

Liknande recept

Spara recept

Grovt fullkornsbröd

Betyg
Betyg
(100)
Spara recept

Grova rågfrallor

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Lättbakade baguetter

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Kuvertbröd med fänkålsfrön

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Våfflor - recept på våffelsmet

Betyg
Betyg
(148)
Spara recept

Brytbröd med frön

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Frukostbröd

Betyg
Betyg
(17)
Ciabatta grundrecept
8 st
  • Ingredienser (8)
  • Surdeg:
  • 1.5 dl vatten, fingervarmt, 37°
  • 15 g jäst
  • 1 dl rågmjöl
  • Efter 1 dygn:
  • 4 dl vatten, fingervarmt, 37°
  • 35 g jäst
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 6 dl vetemjöl

Ciabatta grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Klassiskt grundrecept på ciabatta, ett ljust och luftigt bröd. Baka till fest eller frukost, det blir en bra start på vilken dag som helst!

Tillagningstid: 1 dygn 3 timmar
Ugnstemperatur:225º
10 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Surdegen: Rör ut jästen med vatten. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme cirka 1 dygn.

Nästa dag

  1. Rör ut jästen med vatten. Tillsätt salt, olja, surdeg, durumvetemjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt och länge, helst i maskin, tills den känns smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs den övertäckt 1 ½ - 2 timmar. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
  2. Tag upp degen på mjölat bakbord. Mjöla degen även ovanpå. Kavla ut den till en avlång kaka, cirka 30 x 50 cm. Skär den i 10 bitar, cirka 10 x 15 cm. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck eventuellt ut dem lite. Strö över lite vetemjöl. Jäs utan bakduk cirka 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



markbagaren(Claes)

2012-04-22

ciabatta betyder toffel på italienska, brödet har fått sitt namn eftersom det har formen av en toffel, lång och platt. Enligt min uppfattning är ugnstiden lite lång med den tempen. Skulle provat insättningstemp 250*c med ånga(kasta in 1/2 dl vatten på ugnsbotten) precis efter du satt in bröden. Sänk till 200*c och lufta ugnen några gånger i slutet av baktiden.

markbagaren(Claes)

2012-04-22

recepter är ju inte med surdeg utan med s.k poolish, alltså en fördeg. En fördeg kan står ca 5 timmar i rumstemp annars ska den stå svalt., dvs i kylskåp.

Liknande recept

Spara recept

Grovt fullkornsbröd

Betyg
Betyg
(100)
Spara recept

Grova rågfrallor

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Lättbakade baguetter

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Kuvertbröd med fänkålsfrön

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Våfflor - recept på våffelsmet

Betyg
Betyg
(148)
Spara recept

Brytbröd med frön

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Frukostbröd

Betyg
Betyg
(17)