Chokladkaka med rompäron
  • Tid 40 min + tid för päronen att dra
  • Ugn 175-275º

Chokladkaka med rompäron

3.44 (9 betyg)

En härlig kladdkaka med päron med smak av rom och kardemumma.

  • Tillagningstid 40 min + tid för päronen att dra
  • Ingredienser 14
  • Ugnstemperatur 175-275º

Ingredienser

12 bitar
  • 200 g mörk choklad
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2.5 dl socker
  • 4 ägg
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl kakao
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 50 g hackad mörk choklad
Rompäron:
  • 1 dl mörk rom
  • 0.5 dl socker gärna ljust muscovadosocker
  • 0.5 tsk kardemummakärnor
  • 4 urkärnade klyftade päron
Servering:
  • 2 msk råsocker
  • ev vispgrädde eller glass
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Vispa smör och socker poröst och vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Tillsätt mjölblandning och smält choklad, rör till en jämn smet. Vänd sist ner hackad choklad.

  2. 2

    Häll smeten i en smord och bröad springform, cirka 22 centimeter i diameter. Grädda cirka 35 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten.

Rompäron

  1. 1

    Koka upp rom, socker och kardemummakärnor. Ta från värmen. Tillsätt päronklyftorna och låt dra minst några timmar eller över natten i kylskåp.

Vid servering

  1. 1

    Strö råsocker på kakan och smält sockret med en gasbrännare eller högt upp i ugnen på högsta värme (det går snabbt, lämna inte ugnen).

  2. 2

    Servera kakan med päronen och eventuellt grädde eller glass.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Britta/Webbredaktioen

    Kakan ska gräddas i 175º. Vid servering kan man, istället för att använda gasbrännare, sätta in den högst upp i ugnen på grill 275º.

  • Lena

    175 - 275 grader?, stor skillnad!