Chokladfondant med kolasås och jordnötter
  • Tid 25 min
  • Ugn 200º

Chokladfondant med kolasås och jordnötter

3 (2 betyg)

Krämig choklad, kola och knapriga nötter ... Kan det bli bättre? Recept av Gustav Trägårdh och foto: Åsa Dahlgren

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 100 g mörk choklad (70%)
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • 3 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk vetemjöl
Kolasås
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
Rostade nötter
  • 1 dl salta jordnötter
  • 2 msk strösocker
Till servering
  • 0.5 liter glass
  • blåbär eller annat bär
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Kolasås: Smält sockret tills det karamelliseras och får lite färg i en tjockbottnad kastrull.

  2. 2

    Rör ner smöret. Tillsätt grädden. Koka 5–10 min, tills såsen tjocknat lite. Hacka chokladen grovt. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Dra från värmen och rör tills chokladen smält.

  3. 3

    Smöra och mjöla fyra portionsformar som tål ugnsvärme. Vispa ägg, äggulor och socker till en fluffig smet. Tillsätt chokladsmöret och mjöl och rör till en jämn smet.

  4. 4

    Fördela i formarna och grädda i nedre delen av ugnen 10 min. Rostade nötter: Hetta upp en stekpanna och lägg i nötter och socker. Rosta tills sockret smält.

  5. 5

    Rör då och då. Häll upp på bakplåtspapper att svalna. Stjälp varsamt upp fondanterna på assietter. Strö över nötterna och ringla på kolasåsen. Servera med glass och ev blåbär.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar