Börekpaj med mangold och fetaost

Betyg (1-5):
4.71 (7 betyg)

En matig paj med frasigt skal är alltid populärt att bjuda på. Recept av David Frenkiel och Luise Vindahl Green kitchen stories..

Tillagningstid: 30 min + tid i ugn
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (21)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 400 g mangold, grovhackad eller fryst(färsk spenat.
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk sumak eller finrivet limeskal
  • 0.75 tsk mald spiskummin
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 3 ägg
  • 2 dl yoghurt 10%
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 250 g färsk filodeg
  • 150 g fetaost
  • olivolja, att pensla med
  • 1 msk sesamfrön, svarta eller vita
  • Persiljeolja
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 dl persilja, finhackad
  • 1 liten vitlöksklyfta, finriven
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Fräs lök och vitlök i olja tills de blir mjuka. Tillsätt mangold och stek 5–8 min till. Salta och tillsätt sumak spiskummin och citronsaft. Ta pannan från värmen.
  2. Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Skär ev filodegen i stora kvadrater. Lägg första arket i en inoljad pajform så hörnen sticker upp över kanten. Pensla med yoghurtblandningen och lägg på ett ark till lite snett omlott.
  3. Gör likadant med ca sex ark filodeg. Rör ner yoghurtblandningen i mangolden. Smula ner fetaosten och vänd runt. Häll fyllningen i pajskalet och vik över kanterna. Pensla kanterna med olja. Strö över sesamfrön. Tillaga mitt i ugnen 35–40 min.
  4. Rör ihop olja, persilja, vitlök och salt. Ringla oljan över pajen och servera gärna med en tomatsallad.

Tips

Det går bra att använda en värmetålig stekpanna som pajform.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Karin

2019-08-16

Jättegod och känns mer "spännande" än en vanlig spenat- och fetaostpaj!

Ann-Charlotte

2019-07-15

Mycket god

Liknande recept

Aubergine i ugn med fårost

(2)

Laxtårta med dill och gräslök

(23)

Tårta med kallrökt lax

(6)

Rökig lax med pepparrotskräm

(24)

Rågmacka med tonfiskröra

(4)

Västerbottenspaj med kantarellcréme

(24)

Enklaste silltallriken

(1)

Krämig wasabisill

(6)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 400 g mangold, grovhackad eller fryst(färsk spenat.
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk sumak eller finrivet limeskal
  • 0.75 tsk mald spiskummin
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 3 ägg
  • 2 dl yoghurt 10%
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 250 g färsk filodeg
  • 150 g fetaost
  • olivolja, att pensla med
  • 1 msk sesamfrön, svarta eller vita
  • Persiljeolja
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 dl persilja, finhackad
  • 1 liten vitlöksklyfta, finriven
  • 2 krm salt

Börekpaj med mangold och fetaost

Betyg (1-5):
4.71 (7 betyg)

En matig paj med frasigt skal är alltid populärt att bjuda på. Recept av David Frenkiel och Luise Vindahl Green kitchen stories..

Tillagningstid: 30 min + tid i ugn
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Fräs lök och vitlök i olja tills de blir mjuka. Tillsätt mangold och stek 5–8 min till. Salta och tillsätt sumak spiskummin och citronsaft. Ta pannan från värmen.
  2. Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Skär ev filodegen i stora kvadrater. Lägg första arket i en inoljad pajform så hörnen sticker upp över kanten. Pensla med yoghurtblandningen och lägg på ett ark till lite snett omlott.
  3. Gör likadant med ca sex ark filodeg. Rör ner yoghurtblandningen i mangolden. Smula ner fetaosten och vänd runt. Häll fyllningen i pajskalet och vik över kanterna. Pensla kanterna med olja. Strö över sesamfrön. Tillaga mitt i ugnen 35–40 min.
  4. Rör ihop olja, persilja, vitlök och salt. Ringla oljan över pajen och servera gärna med en tomatsallad.

Tips

Det går bra att använda en värmetålig stekpanna som pajform.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Karin

2019-08-16

Jättegod och känns mer "spännande" än en vanlig spenat- och fetaostpaj!

Ann-Charlotte

2019-07-15

Mycket god

Liknande recept

Aubergine i ugn med fårost

(2)

Laxtårta med dill och gräslök

(23)

Tårta med kallrökt lax

(6)

Rökig lax med pepparrotskräm

(24)

Rågmacka med tonfiskröra

(4)

Västerbottenspaj med kantarellcréme

(24)

Enklaste silltallriken

(1)

Krämig wasabisill

(6)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies