Börekpaj med mangold och fetaost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

En matig paj med frasigt skal är alltid populärt att bjuda på. Recept av David Frenkiel och Luise Vindahl Green kitchen stories..

Tillagningstid: 30 min + tid i ugn
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 400 g mangold, grovhackad eller fryst(färsk spenat.
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk sumak eller finrivet limeskal
  • 0.75 tsk mald spiskummin
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 3 ägg
  • 2 dl yoghurt 10%
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 250 g färsk filodeg
  • 150 g fetaost
  • olivolja, att pensla med
  • 1 msk sesamfrön, svarta eller vita
  • Persiljeolja
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 dl persilja, finhackad
  • 1 liten vitlöksklyfta, finriven
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Fräs lök och vitlök i olja tills de blir mjuka. Tillsätt mangold och stek 5–8 min till. Salta och tillsätt sumak spiskummin och citronsaft. Ta pannan från värmen.
  2. Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Skär ev filodegen i stora kvadrater. Lägg första arket i en inoljad pajform så hörnen sticker upp över kanten. Pensla med yoghurtblandningen och lägg på ett ark till lite snett omlott.
  3. Gör likadant med ca sex ark filodeg. Rör ner yoghurtblandningen i mangolden. Smula ner fetaosten och vänd runt. Häll fyllningen i pajskalet och vik över kanterna. Pensla kanterna med olja. Strö över sesamfrön. Tillaga mitt i ugnen 35–40 min.
  4. Rör ihop olja, persilja, vitlök och salt. Ringla oljan över pajen och servera gärna med en tomatsallad.

Tips

Det går bra att använda en värmetålig stekpanna som pajform.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-04-12

Hej Anna, det verkar inte helt lätt att hitta glutenfri filodeg, men hör med någon av våra tre butiker i Östersund om de har möjlighet att beställa hem till dig. Annars bör det gå bra att göra receptet med smördeg istället, som är lättare att hitta glutenfri. Våra Östersundbutiker hittar du här: https://www.coop.se/globalt-sok/?query=%C3%B6stersund#Butiker Lycka till!

Anna Möller

2021-04-09

Använt det här receptet tidigare, jättegott! Men nu behöver jag glutenfri filodeg. Var hittar jag det? Bor i Östersund.

Karin

2019-08-16

Jättegod och känns mer "spännande" än en vanlig spenat- och fetaostpaj!

Ann-Charlotte

2019-07-15

Mycket god

Liknande recept

Spara recept

Laxtårta på kavring

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Laxtårta med dill och gräslök

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Västerbottensostpaj med kantareller

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Bakad potatis med tofuskagenröra

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Rökig lax med pepparrotskräm

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Aubergine i ugn med fårost

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Silltallrik

Betyg
Betyg
(4)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 400 g mangold, grovhackad eller fryst(färsk spenat.
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk sumak eller finrivet limeskal
  • 0.75 tsk mald spiskummin
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 3 ägg
  • 2 dl yoghurt 10%
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 250 g färsk filodeg
  • 150 g fetaost
  • olivolja, att pensla med
  • 1 msk sesamfrön, svarta eller vita
  • Persiljeolja
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 dl persilja, finhackad
  • 1 liten vitlöksklyfta, finriven
  • 2 krm salt

Börekpaj med mangold och fetaost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

En matig paj med frasigt skal är alltid populärt att bjuda på. Recept av David Frenkiel och Luise Vindahl Green kitchen stories..

Tillagningstid: 30 min + tid i ugn
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Fräs lök och vitlök i olja tills de blir mjuka. Tillsätt mangold och stek 5–8 min till. Salta och tillsätt sumak spiskummin och citronsaft. Ta pannan från värmen.
  2. Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Skär ev filodegen i stora kvadrater. Lägg första arket i en inoljad pajform så hörnen sticker upp över kanten. Pensla med yoghurtblandningen och lägg på ett ark till lite snett omlott.
  3. Gör likadant med ca sex ark filodeg. Rör ner yoghurtblandningen i mangolden. Smula ner fetaosten och vänd runt. Häll fyllningen i pajskalet och vik över kanterna. Pensla kanterna med olja. Strö över sesamfrön. Tillaga mitt i ugnen 35–40 min.
  4. Rör ihop olja, persilja, vitlök och salt. Ringla oljan över pajen och servera gärna med en tomatsallad.

Tips

Det går bra att använda en värmetålig stekpanna som pajform.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-04-12

Hej Anna, det verkar inte helt lätt att hitta glutenfri filodeg, men hör med någon av våra tre butiker i Östersund om de har möjlighet att beställa hem till dig. Annars bör det gå bra att göra receptet med smördeg istället, som är lättare att hitta glutenfri. Våra Östersundbutiker hittar du här: https://www.coop.se/globalt-sok/?query=%C3%B6stersund#Butiker Lycka till!

Anna Möller

2021-04-09

Använt det här receptet tidigare, jättegott! Men nu behöver jag glutenfri filodeg. Var hittar jag det? Bor i Östersund.

Karin

2019-08-16

Jättegod och känns mer "spännande" än en vanlig spenat- och fetaostpaj!

Ann-Charlotte

2019-07-15

Mycket god

Liknande recept

Spara recept

Laxtårta på kavring

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Laxtårta med dill och gräslök

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Västerbottensostpaj med kantareller

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Bakad potatis med tofuskagenröra

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Rökig lax med pepparrotskräm

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Aubergine i ugn med fårost

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Silltallrik

Betyg
Betyg
(4)