Boquerones - strömming på spanskt vis
  • Tid 25 min + 1 dygn för marinering

Boquerones - strömming på spanskt vis

3.58 (33 betyg)

En spansk klassiker som görs på sardiner, här på svenskt vis med strömming.

  • Tillagningstid 25 min + 1 dygn för marinering
  • Ingredienser 11

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 400 g små strömmingsfiléer
  • 3 tsk salt
  • 1.5 dl vitvinsvinäger
  • 1.5 dl vatten
  • 1 citron
  • 1 skivad röd chili
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 dl olivolja
Till servering:
  • pressad citron
  • rostat bröd eller crostinis
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dra av skinnet från strömmingarna. Det är enklast att ta tag från insidan längst upp vid den bredaste änden och dra rakt ner. Gör likadant med den andra filén.

  2. 2

    Lös upp saltet med vinäger och vatten i en bunke. Lägg i strömmingen och vänd runt. Låt stå i kylskåp cirka 1 dygn.

Dag 2

  1. 1

    Sila bort lagen från fisken. Använd en potatisskalare och skala försiktigt bort det gula på citronen. Varva fisk, citronskal, chili, vitlök och persilja i en burk. Häll på olivolja tills innehållet är täckt.

  2. 2

    Droppa lite pressad citron över vid servering. Serveras med rostat bröd eller crostinis och gärna ett glas cava eller annat mousserande vin. Håller cirka tre veckor i kylskåp.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ulrika

    Fantastiskt god! Med mer chili (1/2-1) och 4 vitlöksklyftor blir det ännu bättre. För min del går det utmärkt att äta direkt ur burken.

  • Thomas Nyberg

    Himmelskt gott !! Det är nästan synd att "förstöra" smakupplevelsen med alkohol.

  • Carlaxel Andersson

    Suveränt gott till en Fino sherry.