Blodpudding och blodplättar

Blodpudding och blodplättar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Prova vårt recept på hemgjord blodpudding eller blodplättar. Enkel och god vardagsmat!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:200º
12 portioner
  • 1 liter blod (säljs fryst)
  • 5 dl svagdricka eller öl
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 1 gul lök
  • 150 g smör eller margarin
  • 0.5 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 2 tsk torkad mejram eller timjan
  • 0.5 dl sirap
  • 1 dl russin
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Beställ blodet i god tid. Tina i kylskåp 8-10 tim. Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning. Skala och hacka löken. Fräs den i lite av fettet och blanda ner i smeten. Smält sedan resten av fettet och blanda ner det. Tillsätt salt, kryddor, sirap och ev russin. Stek ett prov av smeten i en stekpanna och smaka av.

Blodpudding

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa två formar på 1,5 liter. Häll upp smeten till 2/3 i formarna. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med aluminiumfolie eller smörgåspapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet 1 tim-1 tim 15 min. Pröva med en provsticka eller tandpetare, som ska kännas torr när puddingen är färdig. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp. Servera nygräddad blodpudding i skivor med rårörda lingon och stekta äppelklyftor eller en råkostsallad. Servera nygräddad blodpudding i skivor med rårörda lingon och stekta äppelklyftor eller en råkostsallad.

Blodplättar

  1. Smält fett i en stekpanna eller plättlagg. Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ganska svag värme. Stekt blodpudding - blodkorv: Stek ca 1 cm tjocka skivor, utan eller i ytterst lite fett, på ganska svag värme i en stekpanna.

Servering

Servera blodplättar och stekt blodpudding med rårörda lingon och en råkostsallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Blodpudding och blodplättar
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 1 liter blod (säljs fryst)
  • 5 dl svagdricka eller öl
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 1 gul lök
  • 150 g smör eller margarin
  • 0.5 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 2 tsk torkad mejram eller timjan
  • 0.5 dl sirap
  • 1 dl russin
  • 1 msk salt

Blodpudding och blodplättar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Prova vårt recept på hemgjord blodpudding eller blodplättar. Enkel och god vardagsmat!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:200º
12 portioner

Gör så här

  1. Beställ blodet i god tid. Tina i kylskåp 8-10 tim. Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning. Skala och hacka löken. Fräs den i lite av fettet och blanda ner i smeten. Smält sedan resten av fettet och blanda ner det. Tillsätt salt, kryddor, sirap och ev russin. Stek ett prov av smeten i en stekpanna och smaka av.

Blodpudding

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa två formar på 1,5 liter. Häll upp smeten till 2/3 i formarna. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med aluminiumfolie eller smörgåspapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet 1 tim-1 tim 15 min. Pröva med en provsticka eller tandpetare, som ska kännas torr när puddingen är färdig. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp. Servera nygräddad blodpudding i skivor med rårörda lingon och stekta äppelklyftor eller en råkostsallad. Servera nygräddad blodpudding i skivor med rårörda lingon och stekta äppelklyftor eller en råkostsallad.

Blodplättar

  1. Smält fett i en stekpanna eller plättlagg. Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ganska svag värme. Stekt blodpudding - blodkorv: Stek ca 1 cm tjocka skivor, utan eller i ytterst lite fett, på ganska svag värme i en stekpanna.

Servering

Servera blodplättar och stekt blodpudding med rårörda lingon och en råkostsallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!