Ättiksinkokt lax med dillmajonnäs och grön sparris
  • Tid 30 min

Ättiksinkokt lax med dillmajonnäs och grön sparris

4.43 (7 betyg)

Laxtärningar i varm ättikslag serverat med nygräddat bröd, sparris och sås.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 14

Ingredienser

4 portioner
  • 3 brödskivor
  • 500 g laxfilé
  • 2 dl majonnäs
  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 citron, finrivet skal och saft
  • 0.5 tsk salt
  • 250 g grön sparris
  • 2 msk olivolja
Ättikslag:
  • 1.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl socker
  • 6 dl vatten
  • 3 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 6 svartpepparkorn
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Grädda bröden enligt anvisningen på förpackningen. Skär dem i 1 cm tärningar.

  2. 2

    Skär laxen i 2-3 cm stora kuber och lägg dem i en liten ugnsfast form. Låt laxen ligga framme i rumstemperatur medan du kokar lagen. Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp.

  3. 3

    Slå den varma lagen över laxen så fisken täcks helt. Täck noga formen med plastfilm. Låt stå framme cirka 30 minuter. Använd gärna stektermometer, laxen är perfekt vid 48-50 grader.

  4. 4

    Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i brödtärningarna, salta och låt dom få fin färg.

  5. 5

    Blanda majonnäs, dill, citronskal- och saft samt salt till dillmajonnäsen.
    Ansa sparrisen och koka den i saltat vatten 2 minuter.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Gör laxen dagen innan och njut den kall med nykokt färskpotatis. Byt majonnäsen mot gräddfil om ni önskar en lättare sås.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

8 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Marianne

    Vad är det för bröd som ska gräddas?

  • Hanna

    Otroligt gott. Den här laxen har gjort succé flera gånger.

  • Britta/Webbredaktionen

    Det är för att få den där härliga syran på laxen, men den måste balanseras ut med socker. Du äter inte sockret som är i lagen. Det som fastnar är kanske 10% av vad du häller i om ens det.

  • Ewa

    Varför så mycket socker? Det är ju ingen efterrätt vi lagar och så ohälsosamt med socker! Jag har ALDRIG något socker i, brukar lägga till en liten lök, några vitpepparkorn samt kryddpepparkorn, färsk dill i ättikskoket. Äkta majonnäs blandat med gräddfil plus färsk hackad gurka och lite dill i, är gott till.

Visa fler