Äppelmos - grundrecept

Äppelmos - grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(127)

Hemmagjord äpplemos är en dröm att toppa gröten med. Gör din äppelmos lättsockrad eller osockrad, välj själv!

Tillagningstid: 40 minuter
1 kg
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 2 kg syrliga äpplen
  • 2 dl vatten
  • 6 dl socker, efter smak
  • 1 krm askorbinsyra
  • 2 krm natriumbensoat

Gör så här

  1. Skala frukten, skär den i klyftor och tag bort kärnhusen. Lägg äppelklyftorna i en gryta och häll på vattnet. Koka upp och koka på svag värme under lock ca 10 minuter tills äpplena är mjuka.
  2. Tag grytan från värmen. Rör kraftigt, mosa med potatisstöt eller kör i matberedare till önskad konsistens. Tillsätt askorbinsyra, först utredd i lite av moset, så behålls den ljusa färgen. Blanda i önskad mängd socker. Koka upp under omrörning och koka ett par minuter.
  3. Blanda sedan i natriumbensoat, först utredd i lite av moset. Ös upp det varma moset i rena varma glasburkar, ända upp till kanten. Sätt genast på lock. Håller i kylskåp minst 6 månader.

Lättsockrat mos

  1. För att göra ett mer lättsockrat mos tar du 1,5 dl. Ös upp det varma moset, i rena varma glasburkar, ända upp till kanten. Moset håller ca 2 veckor i kylskåp. För längre hållbarhet måste det frysas.

Osockrat mos

  1. Låt moset kallna efter det att askorbinsyran blandats i. Förpacka moset i fryspåsar som försluts och plattas till tunna paket, eller packa i plastburkar med lock. Frys in.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Greta

2016-01-04

Re: August 12år med sin mamma, 1 september 2014 Askorbinsyra är vitamin C och natriumbensoat finns naturligt i skalen på de flesta frukter och bär. Slutar du äta vitamin C så dör du.

Andreas

2015-09-20

Vill bara upplysa Monica om att citronsyra (2-Hydroxypropyl-1,2,3-trikarboxylsyra) inte är samma sak som askorbinsyra ((R)-3,4-dihydroxi-5-((S)-1,2-dihydroxietyl)furan-2(5H)-on).

Camilla

2014-09-21

Maria, askorbinsyra och citronsyra är inte samma sak. Askorbinsyra och c-vitamin är däremot samma. citronsyra och askorbinsyra skiljer sig i sin kemiska sammansättning.

Linda

2014-09-03

Ska det vara 2kg färdig skalade och i bitar eller är det 2kg rena äpplen?

Monica

2014-09-02

Vill bara upplysa om att citronsyra och askorbinsyra är samma sak.

August 12år med sin mamma

2014-09-01

vi gjorde receptet utan askorbinsyra och natriumbensoat tog citronsyra istället. Helt utan gift, dessutom handplockade obesprutade svenska äpplen

agneta

2014-08-29

liknsr det mos som min 95-åriga svärmor gör.Äppelträden är 50 år gamla och är aldrig sprutade med gift. Hon fryser moset och tar upp för tining och förser oss med mos under vintern. Härligt.

Ammi

2013-10-26

Lätt recept för en amatör. Dessutom blev det jättegott!

Catarina

2013-10-11

Kanonfint mos, gillar den ljusa färgen som citronsyran ger!

Lizen

2013-10-03

Askorbinsyra, mer känt som C-vitamin, är en organisk syra och antioxidant. Det är inget farligt alls!! Natriumbensoat kan ni bara utesluta och vara extra noga med hygienen istället. och Ni som skriver om att detta är ett sjukt recept som innehåller gift vill jag bara tillägga att vi får i oss massor av riktigt gift bara genom att äta besprutad frukt, bär och grönsaker! Dessa ämnen finns det också rikligt av i vanlig läsk! Ni får nog läsa på lite bättre.

Liam 7år

2013-09-30

Bästa äppelmoset!! Gott till mina frukost flingor.

beda

2013-09-23

smaksätt med lite malda kardemummakärnor

Fredrik

2013-09-22

...och E211 och E300. Det här blir rena kemikaliecocktailen!

Ben

2013-09-16

Nej jestas, hör ni järmare, det här är en av de absolut bästa beskrivningarna jag någonsin läst. Tilläggas kan att; Medan man väntar på att koket kokar, kan man dricka ett gott ekologiskt rödvin.

Sven Jönsson

2013-09-14

Mycket bra recept! Gjorde först mos på 4 kg äpplen och har just gjort en ny sats på 10 kg, som jag skall lägga i frysen, så att jag har till havregrynsgröten hela vintern. Och jag lägger även i några kanelstänger.

Carina

2013-09-12

För att inte tala om att det ingår hela 6 dl vitt gift ;-)

kemisten

2013-08-26

Och så innehåller receptet även diväteoxid, det låter ju livsfarligt!

Ricky

2013-08-26

Nu som är rädd för dessa ämnena titta vad som finns i en butiksköptburk.

Tilda

2013-08-26

Man kan använda citronsaft istället för askorbinsyra, det har samma effekt.

Jens

2013-08-25

Anders: askorbinsyra benämns även c-vitamin och är en mycket vanlig antioxidant (vilket är vad det används för i receptet också - för att moset inte ska få den bruna färg som frukt annars mycket snabbt får efter kontakt med syre). Det finns ingen som helst anledning att vara rädd för alla typer av "tillsatser", visst finns det ämnen som ibland tillsätts livsmedel som kan vara tveksamma ur hälsosynpunkt men varken askorbinsyra eller natriumbensoat lär vara dylika. Det sistnämnda går dock säkert att utesluta givet att du uppnår en tillräckligt hög renlighet i tillagningsprocessen (och att burkarna är ordentligt steriliserade och så vidare). Natriumbensoat förekommer för övrigt naturligt i bland annat lingon vilket innebär att dylika tillsatser inte behövs när man kokar lingongsylt, för övrig sylt är det klart att rekommendera.

Anders

2013-08-22

Det här är ett helt sjukt recept! Askorbinsyra och natriumbensoat? Går lika bra att frysa och sedan tina i kylskåp istället för att använda tillsatser. Överkryssad dödskalle i betyg för detta recept.

Äppelmos - grundrecept
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 2 kg syrliga äpplen
  • 2 dl vatten
  • 6 dl socker, efter smak
  • 1 krm askorbinsyra
  • 2 krm natriumbensoat

Äppelmos - grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(127)

Hemmagjord äpplemos är en dröm att toppa gröten med. Gör din äppelmos lättsockrad eller osockrad, välj själv!

Tillagningstid: 40 minuter
1 kg
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala frukten, skär den i klyftor och tag bort kärnhusen. Lägg äppelklyftorna i en gryta och häll på vattnet. Koka upp och koka på svag värme under lock ca 10 minuter tills äpplena är mjuka.
  2. Tag grytan från värmen. Rör kraftigt, mosa med potatisstöt eller kör i matberedare till önskad konsistens. Tillsätt askorbinsyra, först utredd i lite av moset, så behålls den ljusa färgen. Blanda i önskad mängd socker. Koka upp under omrörning och koka ett par minuter.
  3. Blanda sedan i natriumbensoat, först utredd i lite av moset. Ös upp det varma moset i rena varma glasburkar, ända upp till kanten. Sätt genast på lock. Håller i kylskåp minst 6 månader.

Lättsockrat mos

  1. För att göra ett mer lättsockrat mos tar du 1,5 dl. Ös upp det varma moset, i rena varma glasburkar, ända upp till kanten. Moset håller ca 2 veckor i kylskåp. För längre hållbarhet måste det frysas.

Osockrat mos

  1. Låt moset kallna efter det att askorbinsyran blandats i. Förpacka moset i fryspåsar som försluts och plattas till tunna paket, eller packa i plastburkar med lock. Frys in.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Greta

2016-01-04

Re: August 12år med sin mamma, 1 september 2014 Askorbinsyra är vitamin C och natriumbensoat finns naturligt i skalen på de flesta frukter och bär. Slutar du äta vitamin C så dör du.

Andreas

2015-09-20

Vill bara upplysa Monica om att citronsyra (2-Hydroxypropyl-1,2,3-trikarboxylsyra) inte är samma sak som askorbinsyra ((R)-3,4-dihydroxi-5-((S)-1,2-dihydroxietyl)furan-2(5H)-on).

Camilla

2014-09-21

Maria, askorbinsyra och citronsyra är inte samma sak. Askorbinsyra och c-vitamin är däremot samma. citronsyra och askorbinsyra skiljer sig i sin kemiska sammansättning.

Linda

2014-09-03

Ska det vara 2kg färdig skalade och i bitar eller är det 2kg rena äpplen?

Monica

2014-09-02

Vill bara upplysa om att citronsyra och askorbinsyra är samma sak.

August 12år med sin mamma

2014-09-01

vi gjorde receptet utan askorbinsyra och natriumbensoat tog citronsyra istället. Helt utan gift, dessutom handplockade obesprutade svenska äpplen

agneta

2014-08-29

liknsr det mos som min 95-åriga svärmor gör.Äppelträden är 50 år gamla och är aldrig sprutade med gift. Hon fryser moset och tar upp för tining och förser oss med mos under vintern. Härligt.

Ammi

2013-10-26

Lätt recept för en amatör. Dessutom blev det jättegott!

Catarina

2013-10-11

Kanonfint mos, gillar den ljusa färgen som citronsyran ger!

Lizen

2013-10-03

Askorbinsyra, mer känt som C-vitamin, är en organisk syra och antioxidant. Det är inget farligt alls!! Natriumbensoat kan ni bara utesluta och vara extra noga med hygienen istället. och Ni som skriver om att detta är ett sjukt recept som innehåller gift vill jag bara tillägga att vi får i oss massor av riktigt gift bara genom att äta besprutad frukt, bär och grönsaker! Dessa ämnen finns det också rikligt av i vanlig läsk! Ni får nog läsa på lite bättre.

Liam 7år

2013-09-30

Bästa äppelmoset!! Gott till mina frukost flingor.

beda

2013-09-23

smaksätt med lite malda kardemummakärnor

Fredrik

2013-09-22

...och E211 och E300. Det här blir rena kemikaliecocktailen!

Ben

2013-09-16

Nej jestas, hör ni järmare, det här är en av de absolut bästa beskrivningarna jag någonsin läst. Tilläggas kan att; Medan man väntar på att koket kokar, kan man dricka ett gott ekologiskt rödvin.

Sven Jönsson

2013-09-14

Mycket bra recept! Gjorde först mos på 4 kg äpplen och har just gjort en ny sats på 10 kg, som jag skall lägga i frysen, så att jag har till havregrynsgröten hela vintern. Och jag lägger även i några kanelstänger.

Carina

2013-09-12

För att inte tala om att det ingår hela 6 dl vitt gift ;-)

kemisten

2013-08-26

Och så innehåller receptet även diväteoxid, det låter ju livsfarligt!

Ricky

2013-08-26

Nu som är rädd för dessa ämnena titta vad som finns i en butiksköptburk.

Tilda

2013-08-26

Man kan använda citronsaft istället för askorbinsyra, det har samma effekt.

Jens

2013-08-25

Anders: askorbinsyra benämns även c-vitamin och är en mycket vanlig antioxidant (vilket är vad det används för i receptet också - för att moset inte ska få den bruna färg som frukt annars mycket snabbt får efter kontakt med syre). Det finns ingen som helst anledning att vara rädd för alla typer av "tillsatser", visst finns det ämnen som ibland tillsätts livsmedel som kan vara tveksamma ur hälsosynpunkt men varken askorbinsyra eller natriumbensoat lär vara dylika. Det sistnämnda går dock säkert att utesluta givet att du uppnår en tillräckligt hög renlighet i tillagningsprocessen (och att burkarna är ordentligt steriliserade och så vidare). Natriumbensoat förekommer för övrigt naturligt i bland annat lingon vilket innebär att dylika tillsatser inte behövs när man kokar lingongsylt, för övrig sylt är det klart att rekommendera.

Anders

2013-08-22

Det här är ett helt sjukt recept! Askorbinsyra och natriumbensoat? Går lika bra att frysa och sedan tina i kylskåp istället för att använda tillsatser. Överkryssad dödskalle i betyg för detta recept.