Äppelkaka med kolasås
Äppelkaka med kolasås
  • Tid 45 min
  • Ugn 175º

Äppelkaka med kolasås

3.06 (17 betyg)

Äppelkaka är en riktig klassiker. Här serveras den med ljuvlig kolasås. Recept av Lena Söderström

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

10 bitar
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 äpplen
  • 0.5 msk florsocker
Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 0.67 dl sirap
  • 1 msk smör
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  2. 2

    Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget. Häll i mjölet blandat med bakpulvret och rör till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i formen.

  3. 3

    Kärna ur och skiva äpplena och stick ner i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna och pudra över florsockret. Ringla över kolasåsen eller servera den vid sidan av.

Kolasås

  1. 1

    Häll vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka utan lock tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör. Låt kallna.

Servering

Lättvispad grädde eller en glasskula är gott till!
Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Coop webbredaktör

    Till Anna-Carin och Monica: Det ska inte vara någon vätska i kakan.

  • Monica

    Har gjort äppelkakan nu och funderar också på om vätskan är glömd? Inte alls lika hög som på bilden. Väntar på slutresultatet.

  • Emma

    Måste säga att det här receptet känns lite bakvänt. Har den i ugnen nu. Får helt enkelt invänta slutresultatet

  • Anna Carin

    Ska det inte vara någon mer vätska i?