Äppelkaka med kolasås
  • Tid 45 min
  • Ugn 175º

Äppelkaka med kolasås

3.06 (17 betyg)

Äppelkaka är en riktig klassiker. Här serveras den med ljuvlig kolasås. Recept av Lena Söderström

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

10 bitar
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 äpplen
  • 0.5 msk florsocker
Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 0.67 dl sirap
  • 1 msk smör
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  2. 2

    Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget. Häll i mjölet blandat med bakpulvret och rör till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i formen.

  3. 3

    Kärna ur och skiva äpplena och stick ner i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna och pudra över florsockret. Ringla över kolasåsen eller servera den vid sidan av.

Kolasås

  1. 1

    Häll vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka utan lock tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör. Låt kallna.

Servering

Lättvispad grädde eller en glasskula är gott till!
Sätt ett betyg

6 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Webbredaktör Elsa

    Göran - det beror nog på ugnen. Så länge kakan är färdigbakad så har du rätt tid och grader, men ugnar är ju väldigt olika i effekt.

  • Anonym användare

    Hej Jag får ingen färg på kakan. Trodde jag gjorde fel första gången men även andra satsen blev ljus.

  • Coop webbredaktör

    Till Anna-Carin och Monica: Det ska inte vara någon vätska i kakan.

  • Monica

    Har gjort äppelkakan nu och funderar också på om vätskan är glömd? Inte alls lika hög som på bilden. Väntar på slutresultatet.

Visa fler