Äppelkaka med kolasås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(24)

Äppelkaka är en riktig klassiker. Här serveras den med ljuvlig kolasås. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:175º
10 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 äpplen
  • 0.5 msk florsocker
  • Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 0.67 dl sirap
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget. Häll i mjölet blandat med bakpulvret och rör till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i formen.
  3. Kärna ur och skiva äpplena och stick ner i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna och pudra över florsockret. Ringla över kolasåsen eller servera den vid sidan av.

Kolasås

  1. Häll vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka utan lock tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör. Låt kallna.

Servering

Lättvispad grädde eller en glasskula är gott till!

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Marie

2020-10-17

Supergod och lättbakad!😋 Kan rekommendera kanel på äpplena och lite flingsalt i kolasåsen. Dock så stelnade kolasåsen och gick inte att ringla över kakan efter att den fått stå och svalna en stund.

Coop

2020-08-24

Hej Marie! Ja, det kan du göra :) /Maja, redaktör

Marie

2020-08-02

Hej! Ska man vispa med elvisp när ägget tillsatts också? Tack!👩🏽‍🍳

Christel

2019-07-27

Jättebra recept och mycket god äppelkaka, bakar gärna i förväg och fryser in till fikan och festen. Vännerna älskar den mumsiga desserten.

Coop

2018-10-26

Göran - det beror nog på ugnen. Så länge kakan är färdigbakad så har du rätt tid och grader, men ugnar är ju väldigt olika i effekt.

Anonym användare

2018-10-05

Hej Jag får ingen färg på kakan. Trodde jag gjorde fel första gången men även andra satsen blev ljus.

Coop

2017-10-19

Till Anna-Carin och Monica: Det ska inte vara någon vätska i kakan.

Monica

2017-10-07

Har gjort äppelkakan nu och funderar också på om vätskan är glömd? Inte alls lika hög som på bilden. Väntar på slutresultatet.

Emma

2017-10-01

Måste säga att det här receptet känns lite bakvänt. Har den i ugnen nu. Får helt enkelt invänta slutresultatet

Anna Carin

2017-09-24

Ska det inte vara någon mer vätska i?

Liknande recept

Spara recept

Rabarberpaj

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Rabarberkompott med crunch

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Vattenmelonsoppa

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Smördegspizza med mango och apelsin

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Chokladtoppar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Äppelsockerkaka

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

Betyg
Betyg
(38)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 äpplen
  • 0.5 msk florsocker
  • Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 0.67 dl sirap
  • 1 msk smör

Äppelkaka med kolasås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(24)

Äppelkaka är en riktig klassiker. Här serveras den med ljuvlig kolasås. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:175º
10 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget. Häll i mjölet blandat med bakpulvret och rör till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i formen.
  3. Kärna ur och skiva äpplena och stick ner i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna och pudra över florsockret. Ringla över kolasåsen eller servera den vid sidan av.

Kolasås

  1. Häll vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka utan lock tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör. Låt kallna.

Servering

Lättvispad grädde eller en glasskula är gott till!

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Marie

2020-10-17

Supergod och lättbakad!😋 Kan rekommendera kanel på äpplena och lite flingsalt i kolasåsen. Dock så stelnade kolasåsen och gick inte att ringla över kakan efter att den fått stå och svalna en stund.

Coop

2020-08-24

Hej Marie! Ja, det kan du göra :) /Maja, redaktör

Marie

2020-08-02

Hej! Ska man vispa med elvisp när ägget tillsatts också? Tack!👩🏽‍🍳

Christel

2019-07-27

Jättebra recept och mycket god äppelkaka, bakar gärna i förväg och fryser in till fikan och festen. Vännerna älskar den mumsiga desserten.

Coop

2018-10-26

Göran - det beror nog på ugnen. Så länge kakan är färdigbakad så har du rätt tid och grader, men ugnar är ju väldigt olika i effekt.

Anonym användare

2018-10-05

Hej Jag får ingen färg på kakan. Trodde jag gjorde fel första gången men även andra satsen blev ljus.

Coop

2017-10-19

Till Anna-Carin och Monica: Det ska inte vara någon vätska i kakan.

Monica

2017-10-07

Har gjort äppelkakan nu och funderar också på om vätskan är glömd? Inte alls lika hög som på bilden. Väntar på slutresultatet.

Emma

2017-10-01

Måste säga att det här receptet känns lite bakvänt. Har den i ugnen nu. Får helt enkelt invänta slutresultatet

Anna Carin

2017-09-24

Ska det inte vara någon mer vätska i?

Liknande recept

Spara recept

Rabarberpaj

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Rabarberkompott med crunch

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Vattenmelonsoppa

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Smördegspizza med mango och apelsin

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Chokladtoppar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Äppelsockerkaka

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

Betyg
Betyg
(38)