
Älgstek med rödbetor och kantareller
En söndagsstek med mild viltsmak och mängder av goda örter och lagrad ost.
- 0.5 dl hackad färsk rosmarin, eller timjan
- 1.5 hackad vitlöksklyftor
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 msk flingsalt
- 1 kg benfri älgstek, eller en lite tyngre med ben
- 4 msk smör
- 150 g rensade kantareller
- 0.5 krm peppar
- 6 delade, kokta rödbetor
- 100 g Västerbottensost
- 1 dl rosmarin, kvistar
- 1 krm salt
Gör så här
- Blanda örter, vitlök, svartpeppar och salt och klappa in blandningen på hela steken. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn steken runt om. Lägg steken i en ugnssäker form och låt lök och kryddor som ramlat av steken följa med.
- Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken. Låt stå i ugnen 1-1,5 timme. Vid 60 grader är steken rosa, vid 70 grader genomstekt. Ta ut och låt steken vila 10 minuter.
- Smält smör i en stekpanna och stek svampen cirka 5 minuter. Salta och peppra.
- Skär steken i tunna skivor och lägg dem på ett serveringsfat. Lägg rödbetor och kantareller runt steken och smula sist över västerbottensost och några rosmarinkvistar.
Servering
Älgstek med rödbetor och kantareller
En söndagsstek med mild viltsmak och mängder av goda örter och lagrad ost.
Gör så här
- Blanda örter, vitlök, svartpeppar och salt och klappa in blandningen på hela steken. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn steken runt om. Lägg steken i en ugnssäker form och låt lök och kryddor som ramlat av steken följa med.
- Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken. Låt stå i ugnen 1-1,5 timme. Vid 60 grader är steken rosa, vid 70 grader genomstekt. Ta ut och låt steken vila 10 minuter.
- Smält smör i en stekpanna och stek svampen cirka 5 minuter. Salta och peppra.
- Skär steken i tunna skivor och lägg dem på ett serveringsfat. Lägg rödbetor och kantareller runt steken och smula sist över västerbottensost och några rosmarinkvistar.
Servering
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-08-30
Så gott och enkelt! Hade inte färsk rosmarin så tog torkad, det blev jättegott ändå.
2020-10-01
Riktigt gott! Perfekt att ta vara på säsongens svamp också.
2014-04-20
Jättegott! Som en blandning av sött och salt :) jag testade att ha i ett väldigt kraftfullt vitt vin (jag hade druckit lite dagen innan) och det blev verkligen en superhit! 34 av 5 toasts.
2013-01-08
Fantastiskt bra recept. Har lagat det flera gånger utan att bli missnöjd. Helt klart det bästa receptet jag har på älgstek.
2012-12-30
Bra recept !
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Karin
2021-08-30
Så gott och enkelt! Hade inte färsk rosmarin så tog torkad, det blev jättegott ändå.
Jonas
2020-10-01
Riktigt gott! Perfekt att ta vara på säsongens svamp också.
Charlotta
2014-04-20
Jättegott! Som en blandning av sött och salt :) jag testade att ha i ett väldigt kraftfullt vitt vin (jag hade druckit lite dagen innan) och det blev verkligen en superhit! 34 av 5 toasts.
Anki
2013-01-08
Fantastiskt bra recept. Har lagat det flera gånger utan att bli missnöjd. Helt klart det bästa receptet jag har på älgstek.
Anders
2012-12-30
Bra recept !