Älgstek med rödbetor och kantareller

Älgstek med rödbetor och kantareller

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(68)

En söndagsstek med mild viltsmak och mängder av goda örter och lagrad ost.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:125º-150º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
  • 0.5 dl hackad färsk rosmarin, eller timjan
  • 1.5 hackad vitlöksklyftor
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • 1 kg benfri älgstek, eller en lite tyngre med ben
  • 4 msk smör
  • 150 g rensade kantareller
  • 0.5 krm peppar
  • 6 delade, kokta rödbetor
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 dl rosmarin, kvistar
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Blanda örter, vitlök, svartpeppar och salt och klappa in blandningen på hela steken. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn steken runt om. Lägg steken i en ugnssäker form och låt lök och kryddor som ramlat av steken följa med.
  2. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken. Låt stå i ugnen 1-1,5 timme. Vid 60 grader är steken rosa, vid 70 grader genomstekt. Ta ut och låt steken vila 10 minuter.
  3. Smält smör i en stekpanna och stek svampen cirka 5 minuter. Salta och peppra.
  4. Skär steken i tunna skivor och lägg dem på ett serveringsfat. Lägg rödbetor och kantareller runt steken och smula sist över västerbottensost och några rosmarinkvistar.

Servering

Servera med råstekt potatis och en sky- eller rödvinssås.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Karin

2021-08-30

Så gott och enkelt! Hade inte färsk rosmarin så tog torkad, det blev jättegott ändå.

Jonas

2020-10-01

Riktigt gott! Perfekt att ta vara på säsongens svamp också.

Charlotta

2014-04-20

Jättegott! Som en blandning av sött och salt :) jag testade att ha i ett väldigt kraftfullt vitt vin (jag hade druckit lite dagen innan) och det blev verkligen en superhit! 34 av 5 toasts.

Anki

2013-01-08

Fantastiskt bra recept. Har lagat det flera gånger utan att bli missnöjd. Helt klart det bästa receptet jag har på älgstek.

Anders

2012-12-30

Bra recept !

Älgstek med rödbetor och kantareller
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 0.5 dl hackad färsk rosmarin, eller timjan
  • 1.5 hackad vitlöksklyftor
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • 1 kg benfri älgstek, eller en lite tyngre med ben
  • 4 msk smör
  • 150 g rensade kantareller
  • 0.5 krm peppar
  • 6 delade, kokta rödbetor
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 dl rosmarin, kvistar
  • 1 krm salt

Älgstek med rödbetor och kantareller

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(68)

En söndagsstek med mild viltsmak och mängder av goda örter och lagrad ost.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:125º-150º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner

Gör så här

  1. Blanda örter, vitlök, svartpeppar och salt och klappa in blandningen på hela steken. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn steken runt om. Lägg steken i en ugnssäker form och låt lök och kryddor som ramlat av steken följa med.
  2. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken. Låt stå i ugnen 1-1,5 timme. Vid 60 grader är steken rosa, vid 70 grader genomstekt. Ta ut och låt steken vila 10 minuter.
  3. Smält smör i en stekpanna och stek svampen cirka 5 minuter. Salta och peppra.
  4. Skär steken i tunna skivor och lägg dem på ett serveringsfat. Lägg rödbetor och kantareller runt steken och smula sist över västerbottensost och några rosmarinkvistar.

Servering

Servera med råstekt potatis och en sky- eller rödvinssås.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Karin

2021-08-30

Så gott och enkelt! Hade inte färsk rosmarin så tog torkad, det blev jättegott ändå.

Jonas

2020-10-01

Riktigt gott! Perfekt att ta vara på säsongens svamp också.

Charlotta

2014-04-20

Jättegott! Som en blandning av sött och salt :) jag testade att ha i ett väldigt kraftfullt vitt vin (jag hade druckit lite dagen innan) och det blev verkligen en superhit! 34 av 5 toasts.

Anki

2013-01-08

Fantastiskt bra recept. Har lagat det flera gånger utan att bli missnöjd. Helt klart det bästa receptet jag har på älgstek.

Anders

2012-12-30

Bra recept !