
Äggost
Betyg (1-5):
Äggost har vi ätit sedan 1500-talet. Dagens variant tillagas med lika delar filmjölk och omsorg och serveras helst tillsammans med färska bär eller den sötaste sylt.
Tillagningstid: 1 dygn 30 min
8 portioner
- 6 ägg
- 3 liter mjölk (3 %)
- 0.5 liter filmjölk
- 1 dl socker
- Tillbehör:
- bär eller sylt
Gör så här
- Vispa upp äggen i en tjockbottnad kastrull. Häll i mjölk och filmjölk och låt blandningen sakta värmas under ständig omrörning tills den skär sig, "star". Den får absolut inte koka.
- Ta grytan från värmen och låt stå med lock på cirka 10 minuter tills ostmassan skilt sig från vasslan. Ta upp 1/3 av massan med en hålslev och pressa ner den i en form med hål så att vasslan kan rinna av. Det går utmärkt med ett litet durkslag.
- Strö på hälften av sockret och lägg på 1/3 massa till. Avsluta med resten av sockret och ostmassan. Pressa så att det inte uppstår någon hålighet. Ställ äggosten kallt minst 1 dygn så att all vassla rinner av.
Servering
Stjälp upp osten på ett serveringsfat. Servera med bär eller sylt.
Äggost
Betyg (1-5):
Äggost har vi ätit sedan 1500-talet. Dagens variant tillagas med lika delar filmjölk och omsorg och serveras helst tillsammans med färska bär eller den sötaste sylt.
Tillagningstid: 1 dygn 30 min
8 portioner
Gör så här
- Vispa upp äggen i en tjockbottnad kastrull. Häll i mjölk och filmjölk och låt blandningen sakta värmas under ständig omrörning tills den skär sig, "star". Den får absolut inte koka.
- Ta grytan från värmen och låt stå med lock på cirka 10 minuter tills ostmassan skilt sig från vasslan. Ta upp 1/3 av massan med en hålslev och pressa ner den i en form med hål så att vasslan kan rinna av. Det går utmärkt med ett litet durkslag.
- Strö på hälften av sockret och lägg på 1/3 massa till. Avsluta med resten av sockret och ostmassan. Pressa så att det inte uppstår någon hålighet. Ställ äggosten kallt minst 1 dygn så att all vassla rinner av.
Servering
Stjälp upp osten på ett serveringsfat. Servera med bär eller sylt.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2015-01-20
Roligt med gamla klassiker. Väldigt gott med lite pudrad kanel och jordgubbssylt.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Sara
2015-01-20
Roligt med gamla klassiker. Väldigt gott med lite pudrad kanel och jordgubbssylt.