Vinnare av Lilla Änglamarkspriset 2018
Elias, Maximilian, Chloe, Oscar och Allan är riktiga mellisexperter – och vinnare av Lilla Änglamarkspriset. Här är deras prisbelönta recept.

I Lilla Änglamarkspriset tävlar barn mellan 8 och 12 år med sina bästa recept på gröna mellanmål. Ett bra mellis ska vara lätt att göra i ordning, gott att äta och ge bra energi! Lilla Änglamarkspriset fokuserar på grön och hållbar matinspiration för unga, av unga.
Elias Ståhle, 12 år, Uppsala:
Banan- och chokladsmoothie
Vad är det som gör din smoothie så god?
–Att den är lagom söt och kall. Gärna lite ”isig”. Den ska inte vara ljummen. Då ställer jag den i frysen en stund.
Har du fler tips på bra mellisar?
–Stekta ägg, med bara lite salt på. Eller på en rostad macka, eller knäckemacka. Avokado är också gott på macka till mellis.
Maximilian Karlsson, 8 år, Umeå:
Favoritsmörgås
Är det något moment i receptet som är knepigt?
– Att hitta bra avokado.
Har du fler bra mellisar i rockärmen?
–Grillad korv i baguette-bröd som man värmer i ugnen. Korven kan man enkelt steka i stekpannan.
Chloe Dusén, 11 år, Göteborg:
Mellisbitar
Vad är det som gör ditt mellis så gott?
– Att du kan ha i precis det du gillar. Choklad, torkad frukt, frön och nötter …
Vem i hela världen skulle du helst vilja bjuda in på mellisfika?
–Jag hade velat träffa Stephen Hawking. Nu levande: Helen Czerski.
Oscar Vintvall, 13 år, Lund:
Mellisbullar
Är det något i receptet som är knepigt?
–Det kan vara lite knepigt att få en bra konsistens på degen.
Var hämtar du din matinspiration?
–Från lite olika ställen men framför allt Youtubern DaveHax.
Allan Pålsson, 10 år, Hudiksvall:
Powerballs
Vad är det som gör dina mellisbollar så goda?
–De smakar som chokladbollar.
Vad är ett bra mellis?
–Det ska gå snabbt, vara gott och nyttigt för kroppen.