Änglamarksprisets jury

Juryn består av representanter från familjerna Taube, Alfredson och Danielsson, samt en representant från Coop och en extern hållbarhetsexpert. Vinnaren av Änglamarkspriset utses av folkets röster i kombination av juryns val, rösterna fördelas 50/50.

Så här går urvalsprocessen till:

Efter nomineringsperioden i maj-juni granskas alla projekt/nominerade först av nomineringskommittén som består av fem hållbarhetspecialister och ekonomer, allt för att kunna genomlysa projekten/de nominerade ur flera hållbarhetsperspektiv. Kommittén väljer ut tio kandidater som presenteras för juryn. Juryn väljer ut tre finalister som går vidare till omröstning. Resultatet från omröstningen och juryns röst på vinnare viktas 50/50.

Änglamarksprisets jury 2021 består av:

  • Charlotta Szczepanowski (ordförande), Chef Hållbarhet & Kvalitet på Coop
  • Simon Werbart Flato, grundare och verksamhetschef Sustainergies
  • Marie Taube, representant från familjen Taube
  • Daniel Alfredson, representant från familjen Alfredsson
  • Jesper Danielsson, representant från familjen Danielsson

Alla jurymedlemmar har ett starkt engagemang för hållbarhetsfrågor och innehar stor samlad kunskap för att tillsammans kunna utse en välförtjänt vinnare av årets Änglamarkspris! 

1. Hur ser din relation till Änglamark eller Änglamarkspriset ut?
2. Vad är ditt bästa och enklaste tips för att leva mer hållbart?

Charlotta: 

1. Jag har alltid handlat mycket Änglamarksprodukter och känner mig alltid stolt varje gång jag stoppar en Änglamarksprodukt i korgen. 

2. Det finns massor av tips att hämta på olika hemsidor och dessa tips är oftast bra. Det som är viktigt är att orka förändra sig för även om du gör mycket idag så kommer du behöva förändra dig och den förändringen måste gå fort. Träna på att orka skapa förändringar i ditt liv.

 

Simon: 

1. Min första inspiration för att jobba med hållbar utveckling var genom intresset för mat och livsmedel. Jag jobbade i butik med att öka försäljning av ekologiska produkter och Änglamarks produkter var föregångare som banade vägen för ett växande utbud. År 2012 blev jag själv nominerad till Änglamarkspriset för mitt arbete med att matcha studenter och arbetsgivare för att lösa hållbarhetsutmaningar via Sustainergies, som jag fortsätter än idag.

2. Vi lägger 80 000 timmar av våra liv på jobbet, så något av det mest effektfulla vi kan göra är att använda den tiden och våra spetskompetenser för att påverka i mer hållbar riktning, i smått och stort. En hållbar livsstil börjar ofta med medvetna val, för även om du är osäker på vad som är mest hållbart så kommer du snabbt att lära dig välja bort de värsta alternativen och eventuellt även minska din konsumtion.

Maria: 

1. Jag tog över efter min morbror Sven-Bertil att representera familjen Taube i Änglamarks juryn. Det har varit en stor glädje att se och följa alla de som nomineras till priset. Det har också gett mig mycket kunskap om hur enkelt det kan vara att värna om miljön.

2. Tänk på humlor som surrar i ett blommande päronträd eller fjärilar som dansar över en sommaräng. Handla Änglamark.

Daniel: 

1. För mig är Änglamark och Änglamarkspriset väldigt starkt förknippat med filmen Äppelkriget. Och inte minst Evert Taubes text och musik. På något vis kanske filmen var lite före sin tid, när den kom. Klimat och miljö har ju bara blivit mer angeläget med åren.

2. För egen del så gör jag väl som de flesta, sorterar förpackningar och försöker köpa ekologiskt så gott det går. Något jag försöker tänka på är att inte slänga mat som blir över. Jag har en känsla av att vi slänger alldeles för mycket, alldeles utmärkt mat i soporna. I vår frys finns många middagar och många matlådor blir det…

Jesper: 

1. Jag tog över i Änglamarksjuryn efter min mor Märta-Stina Danielsson, som var med när priset instiftades. De år jag suttit i juryn som familjen Danielssons representant har varit mycket lärorika och det har känts bra att få bidra till att lyfta initiativ som verkar i den anda av omtanke om natur och kultur som begreppet ”Änglamark” står för.

2. Jag har tyvärr inget enstaka universaltips. Men jag tror att om man försöker hålla sig informerad om var man kan göra störst, eller någon alls, skillnad med sina val så kan använda sin kunskap till att agera ofta i det lilla. Och med det bidra till en större förändring.